KAKO BITI PORAŠČENA ŽENSKA V SVETU BREZHIBNE GLADKOSTI?

Na vsakem koraku te prepričujejo o tvojem telesu. Po eni strani velijo, da se moraš sprejeti, ljubiti, si posvestiti vsaj 1 uro na dan, posneti selfi v perilu in počakati na 1500 lajkov, po drugi ti dajejo točna, večinoma prikrita, navodila, kakšno mora biti tvoje telo. Če zanemarimo spreminjajoče se ideale o velikosti ženske zadnjice in vitkosti pasu, potem je hitro jasno, kateri ideal ženskega telesa se v zadnjih desetletjih ni spremenil- gladkost. Dlačice moraš odstranjevati dosledno in tako, da ne bo obstajala niti najmanjša slutnja, da ti te rastejo kje drugje kot na nogah, med njimi in pod pazduho. Če ti dlaka slučajno raste okrog prsnih bradavic, si vesoljka, ženska že ne moreš biti. Kako biti poraščena ženska v svetu brezhibne gladkosti?

JAVNA ŽENSKA VS. ŽENSKA V ZASEBNOSTI

Poglej na plakate, v videospote, na družabna omrežja, oglase, filme ipd. Ta ženska je javna, večinoma manekenka, fotomodelka, influenserka, glasbenica, profesionalka skratka. Morda za svoj imidž skrbi sama, večinoma pa ima ob sebi močno ekipo, tudi kozmeričarke so v njej. Te skrbijo, da je njeno telo brez sleherne dlačice. Javna ženska je gladka kot dojenčkova ritka, nima ureznin od britja, vraščenih dlak in vnete kože zaradi izganjanja vsega dlakavega s svojega telesa. Je dlake sploh kdaj imela? Zdi se nam logično, da ne.

Javna ženska se kaže (ali ti jo kažejo) zelo pogosto in sugerira predstavo o ženski koži ter dlačicah deklicam, najstnicam, odraslim ženskam, dečkom in moškim. Njena koža ni poraščena. In če bi bila? Javni spodrsljaj te ženske, zoomirane fotke njenih treh dlačic na roki, ki nemudoma zaokrožijo po spletu in se sprevržejo v linč in zmrdovanje nad njeno neurejenostjo. Pozabljamo torej, da žensko telo v naravni različici JE poraščeno!

Da bi se na to zares spomnili, moramo pogledati žensko v zasebnosti. To je tista, ki živi v tvojem bloku. To je ona, ki jo srečuješ v službi. To si verjetno tudi ti. Če si starejša od 12 let, si poraščena. Mogoče blago, mogoče srednje, mogoče zelo. Dlačice že vrsto let obvezno odstranjuješ na nogah (po stegnih samo poleti, kajne?), na bikini predelu, pod pazduho, morda si fenica brazilske depilacije, dosledno urejaš svoje obrvi in mogoče ravnokar razmišljaš, ali so tvoje dlačice na rokah pretemne in bi jih posvetlila vsaj pozimi.

Ženska iz zasebnosti ti lahko pove tisto, kar javna ženska zaradi sebe ali pričakovanj in pritiskov okolice skriva. Poleg standardnih mest ima lahko ženska dlačice tudi drugje. Kje?

 • okrog prsnih bradavic
 • na palcu in nartu noge
 • na trebuhu pod popkom
 • na obrazu (na bradi, pod nosom, na licih in čelu)
 • v nosu
 • okrog zadnjične odprtine
 • na hrbtu
 • in še kje

Medtem ko mnoge ženske s temi predeli telesa in dlačicami, ki tam bivajo, nimajo nobenega opravka, ker so dlačice svetle, puhaste, nežne in zato prikupne, marsikomu pa celo seksi, tista druga, reciva ji reva (in na koncu te objave ji tako ne bova več dovolila misliti o sebi!), nima te sreče.

Ženska ima lahko s poraščenimi predeli svojega telesa vsaj tri težave:

 • dlačice so temne
 • dlačice so močne
 • koža je po odstranjevanju dlačic razdražena (nove dlačice se vrastejo, koža je porezana, vneta, nastajajo mozolji ipd.)

Tako se ženska znajde v začaranem krogu britja, voskanja, beljenja, depilacije, epilacije, laserja in drugega. Predvsem poleti ugotavlja:

 • bikini linija se vsako leto bolj širi
 • letos ne bom nosila majic brez rokavov ali pa bom roko dvigovala zelo previdno
 • letos bom nosila krila in hlače, ki segajo krepko čez koleno
 • letos sploh ne bom nosila kratkih hlač in kril
 • v kopalkah bom samo na hitro, potem se bom prekrila z brisačami ali se oblekla pod pretvezo, da me zebe (vsi bomo verjeli)

Ti je to kaj znano? Beri naprej.

Reva si zato, ker si sprejela diktat zapovedane gladkosti, nimaš pa moči, volje, svobode, časa ali česarkoli že, da bi ta ideal za zmeraj ovrgla. Ne zato, ker ne bi bil dosegljiv (ženski z manj izrazito poraščenostjo je še kako blizu, ženski, ki jo ureja 12 strokovnjakov ali ima debelo denarnico, pa tudi), a ker težko razumeš in sprejmeš, da ideal gladkosti ni dosegljiv zate, navadno smrtnico, povprečno ali napovprečno (karkoli že ta dva pojma merita) poraščeno.

Ali lahko pogledaš na svoje telo in poraščenost malo drugače? Poskusiva.

 • Določi dele telesa, na katerih boš dlačice doživljenjsko odstranjevala, ker te tam motijo. Ključno je, da najdeš učinkovit način odstranjevanja teh dlak in ob tem ne pozabiš, da na vseh mestih ne boš mogla uporabiti iste metode odstranjevanja dlačic. Morda boš na enem predelu uporabila depilacijsko kremo, ki pa je na drugem predelu ne moreš, ker se koža odzove z reakcijo. Tako je mogoče, da boš nekatere dlačice brila, druge pulila, tretje voskala in kar je še tega. Dela je dovolj in trajalo bo vse življenje!
 • Določi dele telesa, ki so sicer poraščeni, pa dlačic tam vseeno ne boš odstranjevala, čeprav to dela tvoja najboljša kolegica že od srednje šole naprej in Cosmo piše, da tipa dobiš samo, če si tam čisto gladka. Če v to sama ne verjameš, če te dlačice ne motijo, prosim, ohrani to držo in se ne vdaj diktatu drugih! Želim ti, da bi takih predelov glede na ekonomiko svojega časa in evrov, namenjenih gladkosti, našla čim več.

Naravno žensko telo, takšno, kot je dano skozi evolucijo, ni gladko. Gladkost je umetno ustvarjen konstrukt, ki v nekaterih delih telesa res lahko zviša ugodje in higieno (npr. pazduha), v večini pa žensko terorizira in spreminja v sužnjo tistega, kar se čez nekaj dni ali tednov zmeraj hinavsko vrne –  nove dlačice, ki kuka izza vogala.

Vaja: ko boš naslednjič v trgovini v dolgi vrsti pred blagajno ali na kopališču, se diskretno ozri po ženskah v svoji okolici. Opazuj njihove roke, obraze, noge in drugo, kar razkrivajo. Poletje je idealen čas za to. Videla boš, da ti je marsikatera podobna, da je marsikatera še bolj poraščena kot ti, nekatere pa občutno manj. Vidiš, spet lekcija, da opustiš neprestano primerjanje z drugimi.

In videla boš tudi posledice odstranjevanja dlačic – žensko, ki je za en teden pozabila na obrvi, žensko, katere dlačice na nogah so v neki vmesni fazi, ko ne veš, ali bi bril, se porezal ali jih pustil, pazduhe s potemnelo in razdraženo kožo, bikinije, ki so polni mozoljev, idr. Ozri se po ženskah v zasebnosti, ker ti imajo glede dlačic nehote pokazati več pomembnega kot brezhibno gladke javne ženske.

Razlike glede poraščenosti ženskega telesa so dejstvo, na katerega pogosto pozabiš. Nima smisla občudovati svetlolase znanke, ki si je to poletje noge pobrila natakno 3-krat, zdaj pa ti vsa razodeta feministično žgoli, da se ne bo pustila idealu gladkosti in bo v kratkih hlačah kar kosmata: ‘Meni je vseeno, kaj drugi mislijo o mojih dlačicah.’ Seveda je vseeno v njenem kontekstu šibkih, svetlih in skoraj nevidnih poraščenih predelov, to že ni neka dlakavost, veste, a hej, to ni človek, s katerim se sploh lahko primerjaš, ker je vajino izhodišče povsem različno. Določajo ga vajini geni in hormoni.

Najbolj žalostno, kar se rodi iz terorja ženske gladkosti, so poraščena dekleta, ki se z oblačili in odrekanjem določenim situacijam (npr. plaži) skrivajo, umikajo in zapirajo vase, se potijo v dolgih rokavih in hlačah samo zato, ker idealu gladkosti preprosto ne morejo slediti, ker njihova koža tega ne prenese. Koliko lagodja, hladu, sprostitve, veselja in lepega zamudijo prekomerno oblečene, travmirane in prepričane, da so samo one TAKO poraščene?

S svojim telesom počni manj tistega, kar narekujejo drugi, in več onega, v kar verjameš sama. Seveda boš pogosto trčila, ker si tudi ti že krepko okužena z idejo nedlakavega ženskega telesa. Še enkrat premisli, zakaj te je tako silno sram točno teh dlak? Rekla boš: “Ker je z mano nekaj narobe. Ker druge ženske niso tako poraščene, tega se ne kaže.”

Upam, da slišiš jasen odgovor: vse ženske smo poraščene, samo prekleto, bolj ali manj uspešno, se trudimo, da bi te dele skrile, ker so nam drugi povedali ali pokazali, da je žensko telo, če hoče biti lepo, zdravo in privlačno, zgolj in samo hipergladko. Ne nasedaj! In tako boš kot poraščena ženska v svetu brezhibne gladkosti zaživela prosteje.

Dodaj odgovor