STRAŠNI ČASI

Samo poglej to nenavadno brado in pogled gospoda Philipa Ardagha, angleškega mladinskega pisatelja, in jasno ti bo, da je njegova knjiga Strašni časi nič drugega kot – zelo odbita! Kdo v njej je največji posebnež med že tako posebnimi ter komu še posebej veselo priporočam v branje zadnji del trilogije o Ediju Dikensu in njegovi nori družini? Beri naprej, če si mladi bralec ali njegov starš, sorodnik, prijatelj, pač nekdo dobromisleč, ki želi, da bi ta mladi človek še kaj bral.

Strašni časi je zadnji del trilogije o odbiti družini Dikens, v središču katere naj bi bil še najbolj običajen med neobičajnimi, Edi Dikens, mladenič, ki se precej pasivno odziva na norosti svojih skrbnikov in sorodnikov, a se v ključnem trenutku znajde preklemano bistro in aktivno! Zakaj potem pravim, da naj bi bil Edi v središču te pripovedi – morda ni? Naj pojasnim …

Edi Dikens odrašča v 19. stoletju nekje v Angliji. Prebiva v kraju po imenu Grozni konec, z njim pa so v veliki hiši čustveno odsotna mati, še bolj čustveno odsoten oče – ta si domišlja, da je izviren in cenjen stenski umetnik -, nori stric Jože – suh kot trlica, zmeden kot zmeda -, še bolj nora teta Nora … In tale si bo zaslužila poseben odstavek.

Še bolj nora teta Nora! Si lahko še bolj nor? Morda ne, si pa ravno zaradi te svoje norosti lahko glavna zvezda sklepnega dela priljubljene trilogije angleškega pisatelja Philipa Ardagha in zato tudi na naslovnici.

Še bolj nora teta Nora, da, to je njeno polno ime, je namreč le napol prisotna v tem svetu. Recimo tako: vidimo jo, a je, kot da je ni. Obilo opravka ima s svojim nagačenim hermelinom Matijo (ni dihur!), živi v mrtvi kravi (ja, tudi jaz sem po prvih poglavjih knjige kar malo zijala – res je krava, mrtva, prostorna, da je kaj) in se iz svojega sveta pusti izbezati samo, če je v bližini kaj zelo bleščečega.

Recimo dragulj! A zdaj prehitevam! Povezati je namreč treba Edija in teto Noro, ki mu v tej knjigi ukrade vso pozornost – je pač najbolj nora.

Delo je razdeljeno na 12 poglavij, ki imajo hecne podnaslove, šele nekje na sredi pa ugotovimo, kam in zakaj naj bi se odpravil najmlajši v rodbini Dikens. Na pot mora v Ameriko, z ladjo, seveda, to so arhaični časi, in sicer na uredništvo časopisa Strašni časi, da bi tam preveril, kaj se dogaja, in o tem poročal svoji ne tako poslovno odgovorni družini.

Tetka se splazi v Edijevo prtljago in tako so na ladji v nepredvideni zasedbi. Tam je še Edijeva varuška Cecilija, s katero bi se bilo smrtni greh (dobesedno) poročiti, in kapitan Špicotaca in pobegla sirota in nekdo z imenom Plenilec … pa seveda dragulj!

Ob razgibanih 144 straneh Strašnih časov je treba pohvaliti vsaj še to, kako bister in jezikovno igriv je prevod Ane Barič Moder, ter kakšno delo ji je naložil gostobeseden, frazemom naklonjen in ‘povsod se bom vtaknil, komentiral, še kaj mimogrede pojasnil, bralca podučil’ pripovedovalec, ki zgodbo o Ediju in druščini poljubno previja nazaj in naprej ter jo ustavlja s svojimi posrečenimi medklici.

BRALNI NAMIG: Poglej, stara sem čez 30 let, pa me je Ardaghovo pisanje močno pritegnilo. Resda sem se v prvih poglavjih krepko izgubljala med vsemi osebami in njihovimi specifikami (a to je bolj moja posebnost – zelo težko se namreč znajdem med obrazi, imeni ipd.). V drugi polovici sem se že glasno smejala. Tako zabavno branje bi bilo ob Strašnih časih mogoče doživeti tudi mladim bralcem, recimo v 1. in 2. triadi osnovne šole.

Ni treba, da se trilogije lotite po vrstnem redu, torej od prvega (naslov je Grozni konec) oz. drugega (naslov je Grozljiva dejanja) dela. Vsako knjigo je mogoče brati kot samostojno enoto.

Knjige nerada ločujem po starosti, še manj po spolu, a naj vseeno prav pri tej glasno dodam: pomolite jo v roke kakšnemu fantiču! Takemu, ki pravi, da so knjige skrajno dolgočasne … da so zanimive samo igrice in risanke, v knjigah pa se občutno premalo dogaja … Bomo videli, ali se bo s tem po branju Strašnih časov še strinjal!

GDČ. ŽREB: Strašne čase bom podarila nekomu od bralcev Gdč. knjige, ki bo do sobote, 13. julija 2019, na blogu, Facebooku ali Instagramu odgovoril na vprašanje: Kdo bo prebral to knjigo, če boš izžreban?


Philip Ardagh: STRAŠNI ČASI (KUD Sodobnost International, 2018, 144 str., prevedla Ana Barič Moder)

Predstavitev knjige je nastala v sodelovanju z založbo KUD Sodobnost International. Hvala za zaupanje!

KOMENTARJI

  1. Knjigo bom podarila kar sebi?.

Dodaj odgovor