KNJIGOPIS: REVIJA O KNJIGI IN BRANJU

Ali že veš, da imamo na Slovenskem novo revijo o knjigi in branju? To je KNJIGOPIS, lična in izvirna revija, za branje katere si moraš vzeti več časa. Izvoli pokukati vanjo! Na dnu objave je drobno presenečenje za bralce spletne strani Gospodična knjiga. Očitno si to tudi ti. Poglej …

[TEHNIKALIJE] Knjigopis je prvič izšel to poletje v obliki dvojne številke (6 evrov, 96 str.), v prihodnosti pa bodo izhajale enojne številke (4,5 evra). Revijo je mogoče kupiti v Modrijanovi knjigarni v Škofji Loki (pošiljajo jo tudi po pošti), v Ljubljani (antikvariat Glavan v podhod Maxija in Konzorciju), Mariboru (Mestna knjigarna Mladinska knjiga), v Mladinski knjigi v Kopru in v Antika knjigarni v Celju. Za naročilo se lahko dogovorite tudi po e-mailu: info@knjigopis.si.

Revija me je močno presenetila s kakovostjo papirja, sodobno-vintage grafično podobo in obsežno vsebino. Glavna urednica Bronislava Aubelj je s svojo pomočnico Alenko Štrukelj (Literarna lekarna) ustvarila izzivalno, izvirno in pomembno slovensko publikacijo, ki bo svoje mesto utrdila samo z aktivnimi bralci in kupci. Ne skrivam poziva: če si želimo, da bo Knjigopis redno izhajal, ga moramo bralci podpreti z nakupom.

Za katere članke v Knjigopisu si bom vzela več časa?

Zelo me zanimata predvsem intervjuja z Ano Vogrinčič Čepič, predavateljico na Filozofski fakulteti v Ljubljani, in finsko pisateljico Seljo Ahavo – njen roman Stvari, ki padejo z neba je pohvalilo že veliko mojih kolegov.

Veselim se še prispevkov: Kresnik – skoraj 30 let, Organizacija literarnih dogodkov ni zastonj (Urška Bračko, Booknjiga), O čem govorimo, ko govorimo o knjigah, Najprej se moramo pogovoriti o številkah in pisatelj_ica_je_moj_poklic.si.

 

V reviji bo tudi stalna rubrika Pravipis, v kateri bo Aleksandra Kocmut predstavljala teorijo in prakso slovenskega pravopisa (slediš ji lahko tudi na Facebooku, Pravipis pa je izšel tudi kot odličen jezikovni priročnik).

Knjigopis je poln drobnarij, ki jih bo opazil počasen in pozoren bralec. Presenetijo obširni prispevki o literarnih nagradah, poletni seznam branja na zadnji strani revije, satirični stripi Iztoka Sitarja, čudoviti portreti bralk svetovnih slikarskih mojstrov na dveh straneh revije in rubrika Samo naslovnica.

Huh, z naslovom, o katerem sem po natisu Knjigopisa začela dvomiti, pa je objavljen tudi spodnji pogovor.


[GDČ. ŽREB] Nekomu ob bralcev Gdč. knjige bom poklonila izvod dvojne številke revije Knjigopis. Kako lahko sodeluješ v žrebu? Tako, da v komentarju na blogu (pod to objavo) poveš, kakšen je tvoj prvi e-vtis o Knjigopisu. To lahko storiš do petka, 30. avgusta, do polnoči.

Knjigopis, srečno in vztrajno na polju slovenske kulture. Potrebujemo te in v užitek te je brati!

KOMENTARJI

 1. Moj prvi vtis je, da bo Knjigopis prinesel še veliko novega!

 2. Prvi vtis je zelo dober. Komaj čakam, da revijo dobim v roke. Že samo dejstvo, da obstaja revija o knjigah in branju, je vznemirljivo. To, da ste notri vi, gdč. Knjiga, da revijo pomaga ustvarjati ga. Alenka, ki jo že tako spremljam in sodelujem v njenem bralnem klubu, da bo svoje nasvete delila ga. Kocmut, ki jo prav tako spremljam:), so dodatni plusi.
  Zelo pa so mi všeč portreti bralk. Upam, da bo v vsakem izvodu kaj podobnega. Že sama naslovnica je zelo privlačna.
  Počakam na žreb, sicer pa revijo naročim po pošti:)

 3. Grafična podoba je nevpadljiva, a zanimiva s slikami, ki pritegnejo do te mere, da bi revijo poskusno tudi kupila. Čeprav dvomim, da bi jo v svojem tempu uspela prebrati v doglednem času, mi je ideja všeč.

 4. Haha, ce ga ne dobim v zrebu, si ga narocim sama! ? torej, must have! ?

 5. Ideja Knjigopisa se mi zdi super, sploh če bo pokrival tako širok spekter branja kot očitno nakazuje tale prva številka (po objavah sodeč, prebrala ga še nisem). Upam pa, da bo našel v sebi morda tudi prostor za LGBT+ literaturo, ki preko običajnega marketinga svojega prostora ponavadi žal ne najde. Veselim se pa zlasti intervjujev in kakšnih daljših razmislekov o branju ter bralnih navadah. Morda pa tudi o pisanju samem? Upam.

 6. Mene je navdušila že naslovnica, tako da prvi vtis je dober.

 7. V meni se prebudi navdušenje ob vsaki omembi branja in knjig, zato komaj čakam, da revijo primem v roke in jo preberem.

 8. Uau, veselim se možnosti naročnine na Knjigopis!

 9. Oh, že od samega začetka, ko sem slišala zanj, sem bila odločena, da ga naročim. Pa še kar ni prišlo na vrsto. No, zdaj še počakam, če slučajno zadanem na žrebu ?, potem pa res v akcijo … da ne bo prej že naslednja številka. ? Naj jih no še veliko!

 10. Krasne fotografije in lepo oblikovanje. Veselim se nove (kvalitetne) revije o knjigah :).

  1. Tjaša, izžrebani ste in rada bi vam poslala Knjigopis. Čestitam!

 11. Knjigopis obeta! Nujno moram preveriti, ali je pisateljica moj poklic.si. Sem si rekla, da bi revija lahko bila fino darilo za rojstni dan. Sami sebi. 😀

 12. Prvi vtis- vizualni užitek, ki napoveduje kvalitetno vsebino. ?

  1. Knjigopis je v meni vzbudil vznemirjenje in zanimanje. Občutek, da bo čas minil kot tren hitro ob prebiranju kvalitetnih in bogatih člankov. In zanima me njen vonj ?. Vsekakor se veselim branja.

 13. To rabimo! Vizualno me je Knjigopis ze preprical, upam, da bo dober vtis tudi po prebranem.

 14. Zdi se mi super, da je slovenski prostor dobil revijo, ki se posveča knjigam in branju. Upam, da se bo v prihodnosti razširil po celi Sloveniji, predvsem pa upam, da bodo Knjigopis kupile tudi knjižnice.

 15. Prvi vtis je tak, da jo kar moram imet. Če je ne dobim v žrebu, si jo pa obvezno naročim.

 16. Uau, toliko lepih portretov bralk na kupu! Zdi se res zanimiva revija, z veseljem bi jo nosila v torbici in si z njo krajšala čas vsepovsod, tudi ko me nepričakovano doleti čakanje, bodisi na avtobus, zobozdravnika, speče otroke, ki jih je treba iz vrtca vzet… Pa Pravipis! Super!

 17. Ko sem prišla do zadnje fotografije, sem se še bolj zagrela, ker hočem prebrat, kaj praviš 🙂

 18. Revija veliko obeta. V Sloveniji primanjkuje stika med bralci in pisci, tako da res veselim vseh intervjujev. Zanima me tudi, kaj so napisali o Kresniku.

 19. Na prvi pogled revija zgleda odlično do take mere, da resno razmišljam o tem, da bi jo kupila. Ko iščem primerno čtivo v obliki revije ali časopisa ponavadi naletim na precejšnjo puhlost – pri Knjigopisu pa začutim neko polnost, priložnost za razmislek in rast, ki bo sledila prebranem. Zapis me je kar prepričal. Edino kar se mi zdi vredno izboljšave so prodajna mesta, ki bi jih lahko bilo več in bi bila revija tako še bolj dostopna.

 20. Pohvalno, da je slovenski trg dobil takšno revijo! Upam, da se bo prijela in da ne bo muha enodnevnica. Srečno!

 21. Aha, še moj prvi vtis 🙂 Videti je lepo oblikovana in zanimive teme ponuja.

 22. Grafična podoba, ki pritegne in omenjene drobnarije…to so sladkorčki na vsebino.

  1. Ta revija tudi mene mika … Se ze skoraj cel mesec odlocam – bi ali ne bi …. vse bolj se mi zdi, da bi 🙂

 23. Moj prvi vtis je: uuu, kako fino da sem iz Škofje Loke, moram kar hitro v knjigarno in kupit revijo! 🙂

 24. Končno revija zame. Glede na opisano mislim, da bo odlično novo branje.

 25. Knjigopis me je pritegnil, ker je nekaj novega, drugačnega.. Tudi, če ne bom izžrebana, si vsekakor naročim revijo. ??

 26. Šesti čut mi pravi, da to ne bo muha enodnevnica. Z veseljem jo bom prebirala, dobrih zapisov o knjigah in branju ni nikoli preveč.

 27. Prvi vtis je “uf, nekam debela je, sej to je pa že cela knjiga”. Drugi “ooo, to bi brala”. Tretji “joj, kaj pa če bi raje kakšno knjigo prebrala kot pa samo brala o knjigah!”. ?

 28. Prvi vtis je dober. Všečno.

  1. Prvi vtis je zelo pozitiven. Sigurno kupim kak izvod. Revija, ki obeta.

 29. Ko sem videla Knjigopis, mi je bil takoj všeč. Mislim, da bi bila to najbrž edina revija, ki bi jo prebrala od prve do zadnje strani. Upam, da bo poleg splošnih (knjižnih) tem ponujala tudi teme iz določenih žanrov (oziroma, da se ne bo fokusirala samo na določene žanre in le na slovenske ali tuje avtorje). Predvsem upam, da bo vsebina zelo raznolika in pestra. Sodeč po tvojem kratkem opisu, je že 🙂
  Edino, kar me je malce zmotilo, je cena. Na trgu je veliko časopisov, revij, ki so daljši in cenejši (sicer jih ne berem, ker niso moj stil, pa vendar). Glede na to, da še ni tako razširjena beseda o tej reviji, je morda krivo to (ali pa manjša naklada). Kot študentki mi je malo preveč, edino, če bi si jo izposodila v knjižnici. Tukaj pa je še en problem – kot si zapisala, je zaenkrat možno revijo kupiti le v 3 fizičnih lokacijah. Upam, da se bo to odpravilo in da bo kmalu dostopna tudi na/v drugih mestih 🙂

 30. Glede na to, kar je zapisano o njej, je točno to, na kar sem čakala! Moja bo, tako ali drugače ?.

 31. Hvala, Gdč. Knjiga, za objavo o njem! Brez nje sploh vedela ne bi, da obstaja. Prvi- vizualni vtis mi je zelo všeč, ne dvomim, da bo vsebinski prav tak.

 32. IGRA JE KONČANA. Dekleta, najlepša hvala za odgovore, posredovala jih bom tudi urednicama Knjigopisa, da ju razveseli za naprej. Izžrebala sem Tjašo. Prosim, poglejte še enkrat, kako so se razširila prodajna mesta Knjigopisa po Sloveniji. Fino?

Dodaj odgovor