INSTAGRAM, NE GREM SE VEČ!

Dve leti, 1100 objavljenih fotografij in 2000 sledilcev pozneje Instagrama ne uporabljam več. Kako ta aplikacija spremeni doživljanje samega sebe, tvoj vsakdan in zakaj se ji nekateri moramo odreči, da bi živeli bolje?

Instagram je lična aplikacija. Navdihuje, spodbuja k opazovanju stvarnosti, fotografiji, komunikaciji s somišljeniki, brusi jezik in spreminja družbo – v mnogih ozirih smotrno. A Instagram je predvsem vse tisto slabše.

1. KRADLJIVEC ČASA

Da družabna omrežja kradejo tvoj čas, ni nič novega. Vsak tretji že lajna o tem in ti v isti sapi poskuša prodati najboljšo aplikacijo za omejevanje minut, ki jih preždiš s telefonom v roki. Tik-tak, ti neobrzdani človek! A Instagram krade tvoj čas tudi takrat, ko ga sploh ne uporabljaš. Kako neki?

2. MOTILEC PRISOTNOSTI IN POZORNOSTI

“U, samo to fotkam, res je kul! Čakaj, sekundica, dam na IG. Ne, ne moti me ravno zdaj, no, lej, še tri heštege iščem. Juhu, objavljeno! Aja, lej, lajki že letijo. Samo zakaj tako počasi? Dobro, zdaj grem na stranišče, potem pa malo pogledam, če je že kak komentar. (Odnese telefon na WC.) U, zasebno sporočilo. Ful dobro vprašanje, valda lahko odgovorim, samo roke si umijem, čakaj, čakaj, da ne pozabim … Evo, že tipkam. Šit, pa za službo še moram nekaj končati. Okej, telefon proč, na omaro z njim, pol ure miru potrebujem. Sicer pa – vsi imamo svoje drobne pregrehe. Bom šla pa še en krog po IG-ju. Ustreli me.”

Z Instagramom se zbudiš, z njim zajtrkuješ, z njim se voziš na busu ali v avtu, z njim kuhaš, z njim bereš (ker v knjigah mrgoli instagramskega materiala, ej!), z njim opravljaš biološke potrebe in z njim greš spat. Če ga želiš uporabljati aktivno, torej tako, da boš ti aktiven sledilec (redno všečkaš in komentiraš drugim) IN da boš ti aktiven vodja svojega profila (redno odgovarjaš na komentarje in zasebna sporočila svojih sledilcev – ne samo s srčki!), je Instagram v tvojih mislih tudi, ko telefon ugasneš.

Vse pogosteje v glavi zaslišiš: “Moram odgovoriti, moram objaviti, moram napisati, moram deliti, moram označiti, moram …” Tem nevarnim mislim je bolj izpostavljen tisti, ki uporablja poslovno verzijo Instagrama. Zdaj si predstavljaj, da ob Instagramu urejaš še Facebook stran Gdč. knjige, pišeš blog in redno pošiljaš e-novice. Zapisov ne kopiraš, temveč vsakič ustvariš novega, ker ljudje na IG-ju berejo in govorijo malo drugače kot oni, ki prejemajo e-maile itd. Meni se je zadnje čase vse po malem uprlo.

3. VSEBIN NE MOREŠ ZARES NADZOROVATI

Ko prvič opaziš, v kakšno zlo se zate spreminja Instagram, se ti zdi, da imaš nad tem popolno kontrolo. Šibaš na seznam profilov, ki jim slediš, odslediš vse mogoče, da se osvobodiš: mami blogerke, fitnes guruji, estradniki, ekstravagantni dietni navdušenci, monstera friki, modne ikone, osebki, ki hiperventilirajo ob odpiranju paketov, selfi kralji in kraljici, #selfcare obsedenci in drugo …

Ostane ti odlična zdravnica Antiageanasan, ilustratorka Zoki.art, kolegici Booknjiga in Literarna lekarna, zabavni Shapefacesnames, SNG Drama in Kinodvor ter lepa lista drugih. Potrudiš se za obvladljivo številko – 150 je baje maksimum članov skupine, s katerimi smo še lahko na tekočem tako v stvarnosti kot v virtuali. Na konju si! Še nekaj najbolj motečih storyjev daš na mute in vau!

Od sedaj naprej boš sledil le pomembnim vsebinam, jih aktivno podpiral in še naprej mirno vodil Gdč. knjigo – brez sebkov, brez otročka, brez #partnershipgoals in drugega. Pomota, ne bo šlo! Zakaj ne?

Instagram je pretkan. Ustvarjalci vedo, da le malo uporabnikov aplikacije res ostane pri profilih, ki jim sledijo. Samo spomni se, kako hitro zaideš med iskalnik in tam se odpre tapravo, nekurirano Instagram vesolje.

Naj narišem s prispodobo: prideš v gostilno, gneča je, ne razločiš vseh glasov, folk se drenja ob šanku, nekaj oseb sicer poznaš, pokimate si, se morda pozdravite, čisto zares pa ne moreš in niti nočeš prisesti. To niso tvoji ljudje, ta gostilna je preglasna. Na šank sta ravno zlezli dve najdrznejši in zdaj že migata levo in desno, med obiskovalci završi, a vse je hitro pozabljeno. Jutri bo nov dan, nova noč, novo veselje v gostilni, novi ljudje ob šanku in na njem, toči pa se cenena pijača, take glasbe ne poslušaš. Iz take gostilne odideš ne glede na svoje čudovite namene. Zakaj bi torej ostal na Instagramu?

4. TOPSHOP RETORIKA

“Ta dnevnik je res nekaj posebnega. Top, top! #dairy #lifegoals #mindfulness Pofočkaj se spodaj, označi petnajst prijateljic in jim povej o tem top shit dnevniku. In še nekaj imam zate, dragica. Samo za vas, drage moje sledilke, sem uredila popust! Jaaaaa! – 10 % s kodico JAZJAZ10! Res imam zlate sledilke!”

“Jesti moraš a. Toda a ne smeš jesti, če hočeš shujšati. Če hočeš shujšati, jej b. Vadi v tem fitnestu. Z mano. Glej moje storyje. Vidiš, kako vadim? Konec bo s tabo, če boš jedel a in vadil po svoje, brez mene, potrgala si boš vse mišice na levi. Veš, kaj? Raje še naprej lajkaj mojo ritko in ostani na kavču. Tako se jaz, dejavna oseba, ustrezno dietno razgledana, še naprej lažje bolje počutim. Sori, taka je instalogika, vzemi ali pusti.”

Topshop smo doživeli in preživeli. Izklopili smo televizijo in zdaj isti retoriki prikimavamo na Instagramu?

5. BITI NEPOVABLJEN GOST

“Živijo, tu imaš mojo lokacijo, to je moj mož, to so moji štirje otroci, oni so Žak, Lan, Ian, Roza in Klara, vsi nosijo trakove za ušesa prestižne znamke, radi nastopajo pred kamero, samo Lan se kdaj umakne v sobo. Puberteta pa to. Mož me fotka, ko dojim, jaz objavim, on ne ve. Instakolegica me fotka, ko kuham v pospravljeni kuhinji, da narediva #add za to in ono, tu in tam greva z dragim na kakšen event in vse shranim v story, da vidite, ljubčki, kje sva, kaj počneva, kako sva se oblekla, kaj bova jedla. Ja, ja, pišite mi, naj čim prej delim vse info, da nama boste lahko še bližje. Itak bom, ker imam telefon itak vgrajen v svojo dlan. Vse bom shranila v highlightsih, oki? Evo, to pa je naša nova hiška! Iiiii, a gremo en krog po njej, da vam pokažem to čudoviiiito kopalnico?! Itaaak.”

Človek je firbec. Seveda tu in tam pokuka k Instagram sosedu, seveda se ob tem nasmeji, namrdne ali gre gladko mimo, morda klikne ‘Follow’, pa vseeno mirno živi dalje … Obstajajo pa ljudje, ki se ob večini samoumevnem razkazovanju svoje intime, družine, partnerstev, potovanj, prehranskih obrokov, rekreacije, doma in tudi misli počuti kot nelagodno, kot nepovabljen gost.

Res hočem vedeti toliko stvari o neznancih? Pa saj niti na televiziji ne gledam resničnostnih šovov, zakaj bi me to zanimalo na Instagramu? Zakaj neki vohljam za njimi?!

6. ODPRL BO TVOJE RANE, NE BO PA JIH ZACELIL

Nekateri uporabniki Instagrama lahko prav dobro živijo. Oni naj to tudi ostanejo. Zanimajo pa me tisti, ki ugotovijo, da jim prav ta aplikacija razpoloženje, samozavest, samopodobo, motivacijo, ustvarjalnost, učinkovitost, pozornost idr. odvzema. K temu so gotovo bolj nagnjeni določeni značaji: anksiozni, nesamozavestni, čustveno in senzorno občutljivi, dojemljivejši za nekemične odvisnosti, introvertirani, perfekcionistični …

Ne sramuj se, da je Instagram odprl tvoje rane. Tam so, vsak jih ima, svoje, skrite, čudne, bedne, boleče, stare. Pa kaj, če te je aplikacija opozorila, da vse v tebi še ni pozabljeno ali prefiltrirano – vse pač nikoli ne bo. Težko pa je verjeti, da bi prav Instagram lahko te iste rane zacelil. Poglobil jih bo, prilival bo sol nanje, večal občutek osamljenosti, zaradi njega boš še bolj (ob še bolj zmotnih predpostavkah) primerjal svoje življenje s tujimi … Zakaj si to delaš?


In potem lepega dne, prepit z instagram duhom, rečeš, da tole pa res ne bo šlo več. Svoj profil bi že kako vodil po svojih merilih in prepričanjih, toda očitno je režija na Instagramu prevzela tudi tvoj način preživljanja prostega časa (nikoli več ne ležiš brez telefona v roki) in uravnava tvoje razpoloženje ter miselnost o družbi (je svet res tako zabredel, so res vse samo še videz, floskule in prostovoljno odpiranje vrat v zasebnost?).

Naj odgovorim: telo in glava se brez telefona v roki odpočijeta kot le kaj! Ko nehaš uporabljati Instagram, se razvedri tudi tvoje razpoloženje. Kot da imaš spet več časa, priložnosti, prostora in posluha sam zase, svoje drage, svojo nevirtualnost … Ozreš se po tukaj in zdaj in vidiš drugačne stvari kot na Instagramu. Stvarna družba v mnogih ozirih še ni tako plitka, kot se zdi na Instagramu.

Spet bolje vidiš tisto navdihujoče, lušno, lepo, pomembno in vredno, kar si poskušal opažati na Instagramu, a ti tega ni uspelo zadržati v rokah. Kot bi dobre vsebine sproti nasilno povozile slabše. Je to narava te aplikacije ali le tvoja nesposobnost? Instagram hoče, da se vprašaš prav to in si odgovoriš: “Ti si problem, tebe se je Instagram dotaknil, drugih pa se ne, kakšna šleva si.” Ne verjemi temu stavku!

INSTAGRAM SLABO VPLIVA NATE – KAJ TO POVE O TVOJI ČUSTVENI (NE)MOČI?

Moj samopogovor glede Instagrama je bil dolgo takšen: “Z Instagramom delaš super stvari, nadaljuj mirno, omejuj svojo rabo, ne stikaj za vsebinami, ki te tako vznemirijo, osredotoči se na dobre plati aplikacije, halo, ženska, pa saj ne boš pustila, da te okupira nekaj tako banalnega, kot so algoritmi in podobe?”

Še dlje, malo po don Kihotovo: “Pa poglej, kakšne lepe stvari o tvojem profilu pravijo drugi, pa poglej, koliko fajn folka si našla prav na IG, daj, vozi v svojo smer, pač spet proti vetru, še opozarjaj na škodljivo na spletu, kaži s svojim vzorom drugače, storyji so sploh hvaležen medij za to, Instagram potrebuje tudi drugačno logiko profilov, Gdč. knjiga je to!”

Svoj profil sem ustvarjala premišljeno, malo v zabavo, veliko pa zaradi širjenja vsebin Gdč. knjige, potem pa iz tega vse pogosteje dobivala nemir, razpršeno pozornost, ‘moram odgovoriti’, ‘moram tako živeti’, ‘moram tako razmišljati’, ‘moram tako čutiti’ in drugo.

Postaviš si novo vprašanje: “Pa kaj res, Instagram mi bo to delal v razmerah, ko kot človek, ženska, mati, partnerka, delavka, gospodinja, blogerka itd. že tako moram poskrbeti še za kaj drugega?”

In potem v sebi končno trčiš ob boljši vprašaj: “V kaj še želim in zmorem vlagati svoj odmerjen čas in energijo v tem enem, samo enem, življenju?” V Instagram očitno ne.

KDO SPLOH SI, ČE NIMAŠ INSTAGRAMA?

Zdi se, da te brez Instagrama skoraj ni. Še slovenskim knjižnim blogom se bo prav zaradi Instagrama začelo v bližnji prihodnosti verjetno pisati bolje. Sem s tem zapravila ves trud in čas, ki sem ga vložila v vodenje Gdč. knjige na IG, stik s sledilci in drugim? Ne vem. Zapravila pa sem velik del sebe, svojega dušnega miru, ko nisem zmogla več opazovati instagramske prenapihnjenosti.

Z grenkobo se sprehodim čez svoj IG profil, prav res. Lepa zbirka je, zakaj je ne morem še naprej ustvarjati v dobrem vzdušju?

Se Instagramu odpovemo le najšibkejši med šibkimi? Lahko obrneš tudi drugače. Kaj pa, če je v tem, da priznaš nadvlado aplikacije nad samim seboj, in jo prenahaš uporabljati, v resnici moč? V novi, digitalni dobi, ki jo živimo, jo bomo morali aktivirati na vsakem koraku, ne le ob Instagramu.


Najlepša hvala vsem, ki ste Gdč. knjigi sledili na IG.

Upam, da boš našel nov, sebi primeren stik z mojo spletno stranjo. Obišči jo kdaj kar tako in preglej novosti, pusti se o njih nenasilno obvestiti v e-novicah (pošiljam jih, ko je na blogu nova objava; prijavi se) ali (p)ostani sledilec Gdč. knjige na arhaičnem Facebooku.

KOMENTARJI

  1. Kot vedno odlično napisano…žebljico na glavico. Mi je žal, ker je bil to meni osbeno takorekoč edini spremljanja vreden IG profil. A popolnoma razumem in podpiram. Se da tudi drugače slediti interesom. Sploh pa bo to mogoče navdih še za moj ‘odklop’.

  2. Ooo hvala, kok lepo! Z.

  3. Super napisano, si me spodbudila, da sem ukinili svoj instagram račun in sedaj spremljam samo še bloge, tako kot sem ji včasih:)

  4. Sama na IG še nisem objavila nobene slike, omejitev profilov ki jim lahko sledim sem si dala na 20 (in ne sledim nikomur ki ga poznam v resničnem življenju, ker me ne zanimajo otroci/hiše/večerje in kave). Odlično deluje. Če dodam nove (ki presežejo 20), jih ponavadi zbrišem čez kak teden, ko ugotovim da niso vredni zasedanja moje kvote. + teh 20 profilov pregledaš zelo hitro. Zjutraj 5 minut, in zvečer 5 minut. Če čez dan odprem IG, da bi videla kaj novega, se ponavadi zgodi, da nobeden od teh 20 od zjutraj ni objavil nič 🙂 Tako da se mi IGja sploh ne splača odpirati. Sem pa našla nekaj res res dobrih in kvalitetnih profilov, ki mi odpirajo obzorja, tako da bi mi bilo zelo hudo, če bi zbrisala IG.

  5. Meni je “kapnilo”, ko sem se zalotila, da namesto, da bi uživala v trenutku s svojim dragim ali svojima otrokoma, sem razmišljala, kako bi ta trenutek čim bolj insta pofotkala. halo, me je zmrazilo in me totalno odvrnilo, da bi še kaj objavljala. trenutek je šel, nastala je fotka, ki je bila sicer lepa, a brez vsebine, brez občutklov. zdaj se trudim raje za trenutke, za občutke, za prisotnost tu in zdaj, ne obremenjuje me več, da moram kaj pofotkat. mene je to zelo osvobodilo. pokukam še druge profile tu in tam, ampak mene iz vidika “moram tako in tako” IG ni obremenjeval… kar se tiče sledenja tvojemu profilu na IG pa – bil je fajni, ampak do vsebine je mogoče priti tudi na tvojem FB ali blogu, skratka, kdor si želi, najde pot. In najbrž so taki, ki te poiščejo, bolj blizu tvoji vsebini, kakor marsikdo iz tvojih IG sledilcev. uživaj

Dodaj odgovor