SLONOM VSTOP PREPOVEDAN

Slikanica SLONOM VSTOP PREPOVEDAN pred vrata postavi nič hudega slutečega dečka in njegovega ljubljenčka. Komu nastavljamo take prepreke in zakaj to počnemo? Kakšno družbo si želimo zase in tiste, ki prihajajo za nami? V nadaljevanju te vabim k listanju te zelo lepe knjige …

Slikanica Slonom vstop prepovedan (Grafenauer, 2018; izvirnik Strictly no elephants, 2015) kar kliče po jesenskem skupnem branju. Že naslovnica z odpadlim porumenelim listjem in rdečima šaloma na obeh osrednjih likih vabi k pozornosti, krasno izrisana in tekoče pripovedovana zgodba, pa prepriča še bolj.

To je mednarodno opaženo delo ameriške pisateljice Lise Mantchev, ki ga je v slovenščino prevedel Milan Dekleva. Besedila je zelo malo, le poved ali dve na stran, a zgodba je široka in pred prelistovalca knjige postavi številna družbena in osebna vprašanja. Zastavimo si jih skupaj …

Sta deček in slon. Slon kot hišni ljubljenček. Slon kot metafora iskrenega prijateljstva in zabave za dečka, slon kot metafora neznanega, čudnega in drugačnega za deklico, ki prireja dan hišnih ljubljenčkov. Zdi se naravno, da lahko ta posebni praznik praznujejo otroci, ki imajo za ljubljenčka nekaj tako navadnega, kot sta pes ali mačka, morda riba ali kanarček. Ne, slon pa preveč izstopa, zato je pred njim in njegovim mladim lastnikom, pa naj imata še tako čiste namene, treba zapreti vrata z grobim in jasnim napisom “Slonom vstop prepovedan”.

[BEREM SINKU] Sinu, 6 let šteje, sem slikanico prebrala že večkrat. A ob zadnjem branju sva se ob njej ustavila še posebej dolgo, kar me je zelo razveselilo. Ilustracije Taeeun Yoo (izjemne reči riše, poglej tu) besedilo zelo razširjajo, zato v knjigi kar obtičimo. Mojega sobralca je zanimalo vse sorte.

Na dvostranski ilustraciji je na oknih štel otroke in njihove ljubljenčke, med njimi je našel celo sebe in svojo mačko, spontano je oponašal dečkov izraz razočaranja ob zaprtih vratih ter mi postavljal pomembna vprašanja. Zakaj deklica slonu ne dovoli vstopa? Zakaj se slon boji razpok na cesti? In zakaj se jih po dekličini zavrnitvi kar naenkrat ne boji več?

Naj nas taka otrokova vprašanja nikar ne silijo v moralno neoporečne in zaprte, pogosto kulturno pogojene, odgovore. Otrokovih vprašanj se veselimo. Priznajmo, da pravih odgovorov nanje včasih niti sami nimamo. Povabimo, da jih z mladim sobralcem poiščemo skupaj. Otroku vrnimo vprašanje: “Kaj pa ti misliš?” Ustvarimo varen trenutek, v katerem se ob branju ne igramo kviza, temveč skupaj raziskujemo tako, da je (ne)pravilnost odgovora popolnoma nepomembna kategorija druženja.

Slikanica je na priporočilnem knjižnem seznamu Gdč. knjige BEREM SINKU 4-6. Prenos seznama je brezplačen.

Ko premislite, zakaj deklica iz družbe izloči prav slona in poskusite razumeti tudi njene motive za to, ugotovite še nekaj: kaj lahko deček in slon storita zdaj, ko sta tako jasno zavrnjena? Lisa Mantchev ponudi alternativo: hišico na drevesu, dvorišče, ki je odprto vsem. Tam ni ograje, tam je zelenica, ki sprejme vsakogar, in je drugačen napis na vratih. Pravi: “Vsi ste dobrodošli!” Gre torej za ustvarjanje spodbudnejšega, odprtejšega okolja, naklonjenega vsem. Si v stvarnosti na različnih ravneh družbe dovolj močno prizadevamo za to? Kako bo to spremembo sprejela deklica, ki je slonom vstop prepovedala?

Knjigo lahko naročiš v spletni knjigarni založbe Grafenauer. Za naročila nad 20 EUR je dostava brezplačna.

Slikanica pokaže tudi na pomembno verižno reakcijo: že res, da se deček in slon za hip počutita spregledana in osamljena. Toda v teh občutkih ne obtičita, kaj kmalu se jima na ulici  namreč pridružijo še drugi ‘sloni’, recimo skunk, pingvin, žirafa, jež in ostali. Tudi oni so nenavadni domači ljubljenčki, morda skriti v svojih domovih, prepričani, da se samo njim godi taka diskriminacija. Pa ni res! Skupaj lahko začnejo drugačno prijateljstvo, takšno, ki bo temeljilo na sprejemanju, ne pa izločevanju.

“Mami, ampak jaz nočem biti prijatelj z vsemi v vrtcu ali na dvorišču,” je zbegano rekel tamali med branjem. Oh, kako življenjsko in razumljivo je to občutenje. Kako se bomo nanj odzvali odrasli? Bomo moralizirali aka ‘Vsak mora biti tvoj prijatelj’ in ob tem pozabili, da tudi mi ne prijateljujemo s slehernikom?

Morda pa lahko prav ob Slonom vstop prepovedan skupaj razmišljamo o tem, da je v vrtcu, na dvorišču, šoli ali službi bolje sodelovati z vsemi, se zavzemati za povezovanje z njimi, jih ne diskriminirati na podlagi česarkoli že, a si v srcu vseeno priznati, da so nam nekateri ljudje pač ljubši od drugih. S tistimi postanemo pravi prijatelji, drži? A vsakič se lahko odločimo, kako se bomo vedli do onih, ki jim bomo rekli (ne)znanci, kolegi, sodelavci, sošolci, vrstniki, sorodniki …

[PEDAGOŠKI NAMIG] Na koncu slikanice so ponujena vprašanja za razmislek med in po branju. Ker jih s sinom prej nisva poznala, me je presenetilo, kako podobna sva si zastavljala kar sama. Slikanica je zaradi tega učinkovit didaktični pripomoček za vaše delo z otroki v vrtcu (4-6 let) in šoli (1. triada). Kolegica, učiteljica Nina Jelen, je pripravila tudi učno pripravo, ki si jo lahko brezplačno preneseš na svojo napravo. Če boste knjigo uporabili v šoli ali vrtcu, mi o tem kaj lepega sporočite na nina.presern@guest.arnes.si.

[GDČ. ŽREB] Predstavljaj si, da se s prav finimi nameni nekam odpraviš, tam pa te na vratih pričaka napis: “Tebi je vstop prepovedan!” Kaj storiš? Svoj odgovor zapiši pod objavo na blogu, na Facebooku ali Instagramu Gdč. knjige. Igrali se bomo do nedelje, 6. oktobra, do polnoči. Izžrebanec bo prejel predstavljeno slikanico.


Lisa Mantchev: SLONOM VSTOP PREPOVEDAN (Grafenauer, 2018, 32 str., prevedel Milan Dekleva, ilustrirala Taeeun Yoo)

Predstavitev slikanice je nastala v sodelovanju z založbo Grafenauer.

 

KOMENTARJI

  1. Kaj storim? Zmrznem, počutim se nezaželeno. Po vsej verjetnosti se obrnem in odidem. Bljak, zoprn občutek.

  2. Sama žal začnem avtomatično razmišljat, kaj ne narobe z mano, da me je doletela izločitev. In si pokvarim dan. 🙁 Upam, da mi/nam bo uspelo, da takih silno neprijetnih in večinoma nepotrebnih reakcij ne preslikam/-o na otroka.

  3. Ce bi naletela na napis, da mi je vstop prepovedan, bi me premagala radovednost- bi vstopila ne glede na napis. Ponavadi je tako, da nas prepovedane stvari se bolj mikajo. Tiste dovoljene pa niso tako zanimive 😉

  4. Obrnem se, se zjokam in odidem.

  5. Meni vstop prepovedan? Najprej si postavim vprasanje, zakaj jaz ne? Drugo vprasanje, zakaj ono drugi da? In nazadje, kdo mi lahko na to odgovori!

  6. Igra je končana. Hvala vsem za sodelovanje. Izžrebala sem bralko, ki je sodelovala na Facebooku. Upam, da je slikanica k branju pritegnila še koga.

Dodaj odgovor