SVETLOBNI MEČI PO DOMAČE

V družini prebivata dva oboževalca sage Star wars (Vojna zvezd) in ustvarjalne ideje za igro najmlajšega kar dežujejo. Najlepše pri tem je, da jih odrasla niti ne motivirava niti ne (pre)usmerjava, temveč, če je res nujno, samo pomagava pri izvedbi. Vse ostalo je delo 6-letnika. Svetlobni meči po domače so po vrsti nastajali takole …

Sina od vseh Star wars likov najdlje in najintenzivneje zanima Kylo Ren. Njegov meč je rdeče barve in je pri držalu značilno oblikovan kot križ. Tamali je idejo za izdelavo dobil ob več let neuporabljenih večjih lesenih palčkah, ki spominjajo na sladoledne lučke. Njihova prednost je, da so zaobljene in s tem varnejše. Kupila sem jih v trgovini s hobi materialom.

Tamali je sprva okleval, ali bi bil meč moder ali rdeč, zato je zdaj barv vsepovprek – tega v imenu zagotavljanja estetike nima smisla popravljati na željo odraslega. Če je otroku tak izdelek všeč, je to pač to.

Sin je palčke pobarval sam (še pred meseci bi se pri tem zelo razburjal), meč sem zalepila jaz – pomagal je pri rezanju lepilnega traka.

Material za svetlobni meč Kyla Rena:

 • lesene palčke, ki spominjajo na sladoledne lučke
 • lepilni trak (najbolje širši)
 • flomastri ali vodene barvice

Čez čas se je sin domislil meča po mojem mnenju najstrašljivejšega bitja v Star warsih – Dartha Maula. Posebnost njegovega meča je, da je obojestranski in daljši kot drugi. Je rdeče barve. Tamali se je domislil uporabiti v kotu pozabljen ostanek pene za izolacijo cevi. Mečevanje s tem mečem je varno, njegova prednost pa je, da je zelo lahek. Dvodelnost meča je nakazana z lepilnim trakom. Je lahko še preprostejše?

Material za svetlobni meč Dartha Maula:

 • lepilni trak
 • pena za izolacijo cevi

Svetlobni meč Luka Skywalkerja je najmlajši med domače izdelanimi. Sin je idejo zanj dobil ob tem, ko je z ročno svetilko izpod postelje bezal lego kocke. Uporabil je njeno držalo, kot meč pa deluje zvitek tršega modrega papirja iz odpadne mape. Zvitek je zelo trdno povezan z lepilnim trakom in se med igro nič ne upogiba. Meč ob udarcu s površino oddaja zanimiv zvok, podoben dotiku loparja in žogice pri tenisu. Da trenutno nimamo ročne svetilke, nas (še) ne moti.

Material za svetlobni meč Luka Skywalkerja:

 • trši papir/šeleshamer svetlo modre barve
 • lepilni trak
 • ročna svetilka za držalo ali po smislu kaj drugega

Bistveno pri podobnih DIY-projektih z otroki, sploh tistimi z več vedenjskimi in čustvenimi posebnostmi, je:

 •  ideje za material in izdelavo mečev so v celoti otrokove
 •  ideje je uresničil s pomočjo odraslega in je samostojno pomagal tam, kjer je le lahko = druženje
 • uporabljeni so materiali, ki smo jih že imeli doma in jih nismo namensko kupovali za ta DIY
 • izdelek je dolgoročno uporaben za igro cele družine in med prijatelji
 • izdelava meča je tako preprosta, da je pot od zamisli do uresničitve (si predstavljate, kako vse to šiba pri manj potrpežljivem otroku sredi norega ustvarjalnega zanosa?) izjemno hitra, zadovoljstvo vseh udeleženih pa večje
 • projekta se ne lotevaš samo zato, da bo objavljen – pritisk po nepotrebnem naraste -, a če se zdi izdelano fino, je vredno tudi podeliti

Sin svetlobne meče uporablja na tri načine: a) za samostojno igro doma, b) za domišljijsko igro z drugim, večinoma odraslim, in c) meče rad nese na sprehod, obiske in izlete in so neke sorte icebreaker v več socialnih situacijah.


P. S. 6-letnik ima v svoji zbirki tudi dva kupljena Star wars meča, ki imata svetlobne in zvočne učinke. Čeprav se tudi z njima rad igra, večkrat pokaže navdušenje nad doma izdelanimi.

Dodaj odgovor