6: KJE ŠOLATI OTROKA Z AVTIZMOM?

V 6. epizodi podkasta Gospodična knjiga se sprašujem, kjer šolati otroka z avtizmom. Odgovora ni bilo lahko najti in zdaj, ko ga dobro poznam, vseeno ne morem trditi, da je pravilen za prav vse otroke na spektru. Deliti želim svoje izkušnje, vedenje in razmišljanje o (ne)kompatibilnosti slovenskega šolskega sistema s posebnimi potrebami otrok z avtizmom in nakazati na nujne spremembe le-tega.

Število otrok, ki so od Zavoda za šolstvo Republike Slovenije glede na strokovne komisije usmerjani v prilagojen program šolanja za otroke z avtizmom, je zadnja leta v Sloveniji vse več, število mest v zavodih, ki izvajajo ta program, pa je omejeno in se le stežka prilagaja naraščujočim potrebam. Kdo bo reševal to stisko zavodov, učiteljev, staršev in … otrok z avtizmom?

V podkastu sem odgovorila na vprašanja:

  • Zakaj običajni program OŠ za mojega sina z avtizmom vseeno ni najprimernejša oblika šolanja?
  • Kaj pričakujem od prilagojenega programa, v katerega se bo vključil moj prvošolček?
  • Zakaj tudi prilagojeni program ni idealna pot?
  • Kako so svetovalne službe v OŠ odgovarjale na moje povpraševanje glede morebitnega vpisa sina?
  • Kako so se na pobudo ureditve vpisa otrok v prilagojen program (od aprila do junija je primanjkovalo mest in ni bilo jasno, ali se bodo usmerjani otroci lahko vpisali) odzvali naslovljeni odločevalci, npr. MIZŠ? Zakaj so taki odgovori docela nekoristni?

Podkast poslušaj v predavajlniku na dnu objave (črn okvir) ali v aplikaciji Podcasts.


PREBERI knjigo:


Poslušaj:


O nerešeni problematiki začasnega oz. stalnega spremejevalca, ki (ne) pripada otroku z avtizmom v šoli pred dnevi spregovoril tudi:

“Otroke s posebnimi potrebami se ob protizakonitemu odrekanju njihovih pravic že osem let odriva na stran s formalnimi izgovori, da zadeva ni pravno formalno urejena. Nesprejemljivo, zatrjujejo legitimno. S tem se jim povzroča nepopravljiva škoda.”

(odlomek iz odprtega pisma g. Terška)


Hvala za poslušanje podkasta. Prosim, priporoči ga še komu. Gdč. knjigi lahko slediš tudi na Facebooku in Instagramu.

Gospodična knjiga
Gospodična knjiga
6: KJE ŠOLATI OTROKA Z AVTIZMOM?
Loading
/

Dodaj odgovor