8: KAKO DEKLETA RAZVIJEMO TELESNE KOMPLEKSE?

Bajsa. Midva ne moreva biti par, ker si tako majhna, a veš, kako bi to izgledalo …Ti si cela grintava, mršava … Debela deklica. Glej, kakšna si (vstavi poljubno slabo lastnost). Ona pa je (vstavi poljubno dobro lastnost). S tvojimi 100 kilami pa res nimaš luksuza, da si izbereš fanta. Ti si tak medved. A si noseča ali samo debela? Grde zobe imaš. Tvoj nos je kot skakalnica v Planici. Imaš taka smučarska stegna. Uf, koliko znamenj, si kot palačinka. Če bi bila malo višja, bi bila luštna. Si se zredila? Ti si ziher anoreksična.

Posebnost 8. epizode podkasta Gospodična knjiga je, da je pripravljena s pomočjo resničnih žensk, spremljevalk mojega profila na Instagramu, ki so rešile anketo (rezultate prikazujejo spodnji grafi) in zapisale boleče izjave drugih o njihovih telesih.

V epizodi prisluhni stavkom, ki jih dekleta poslušamo od rane mladosti, pa ne le od vrstnikov, tudi od, žalostno, staršev. Kako se obraniti pred njimi? Kako k temu spodbujati mlajše od sebe? Lahko tudi tako, da z njimi deliš ta podkast.


Prebereš lahko še:

  • #3ŠPEHBOMBE; Clémentine Beauvais (Mladinska knjiga, 2018, 279 str., prevedla Katja Zakrajšek)

  • PRED OGLEDALOM; Éva Janikovszky (Miš, 2018, 29 str., prevedla Maja Likar, ilustriral Tibor Kárpáti)


Na Gdč. knjigi sta tudi moja prispevka:

Oglej si:

Slediš lahko dvema Instagram profiloma:

Gradivo za učitelje:

V razredu v osnovni šoli ali srednji šoli lahko uporabiš učno gradivo o telesnih kompleksih pri dekletih, ki sem ga pripravila s pomočjo spremljevalk Instagram profila @gospodicna_knjiga.


OGLEJ SI REZULTATE ANKETE – pokomentirani so v podkastu

Grafe z rezultati Instagram ankete je pripravila spremljevalka Gdč. knjige, Sara, ki ustvarja Instagram profil @dusevnozdravje (Življenje z depresijo). Pravi, da se bo temi sprejemanja telesa kmalu posvetila tudi sama.


Dekletom se najlepše zahvaljujem za sodelovanje v anketi in zelo občutljive odgovore! Upam, da je velik hvala lahko tudi ta 8. epizoda podkasta o vaših in mojih ranah. Zaceljene so. In če niso – še bodo.

Gospodična knjiga
Gospodična knjiga
8: KAKO DEKLETA RAZVIJEMO TELESNE KOMPLEKSE?
/

Dodaj odgovor