GDČ. ŽREB – 1. KROG

To je Gdč. žreb 2020 – 1. krog. Sodeluješ lahko v žrebu za tri knjige založbe KUD Sodobnost International.

Kako sodeluješ v žrebu Gdč. knjige?

V komentar pod to objavo na spletni strani Gdč. knjiga odgovori na vprašanje:

Katero knjigo od zgoraj prikazanih si želiš prebrati in zakaj točno to?

Odgovore sprejmam do petka, 21. avgusta, do 15.00.


Da se boš lažje odločil, ti prišepnem, kaj piše na njihovih platnicah.

 • ZGODBE IZ KOLUMBIJE; anatologija sodobne kolumbijske kratke proze (prevedla Veronika Rot, 179 str., 2019)

“Skozi petnajst zgodb pelje pot bralca v realnost in izmišljije imaginarne geografije. V raznovrstnih krajih različnih generacij, okolij, slogov in glasov srečujemo fiktivne like, ki bi lahko bivali v katerem koli času ali kraju in nikakor ne zgolj v fikciji.”

 • OGRLICA/OVRATNICA, Jana Bodnárová (prevedel Andrej Pleterski, 152 str., 2019)

“Skozi premišljeno odmerjene poglede v preteklost spoznavamo usodo Sárinih starih staršev in njenega očeta, nadarjenega slikarja Imra, ki jih je prizadel vzpon antisemitizma; vse preteklo zamolčano je nenadoma žgoče blizu.”

 • MOLITVE ZA UGRABLJENE, Jennifer Clement (prevedla Dušanka Zabukovec, 215 str., 2017)

“V mehiških gorah si vse mame želijo, da bi se njihove hčerke rodile grde. Kajti lepe deklice ugrabijo. Nobena se ne vrne. Ko se je rodila Ladydi Garcia Martínez, je njena mama vsem oznanila, da se je rodil fantek. A preslepila ni nikogar.”

Več o Molitvah za ugrabljene sem zapisala v daljši objavi na blogu.


V žrebu je mogoče sodelovati do petka, 21. avgusta, do 15.00. Takrat bo objavljen 2. krog žrebanja z novimi knjigami.

Recenzijske izvode mi je podarila založba KUD Sodobnost International. Hvala!

KOMENTARJI

 1. Živjo. ?
  Molitve za ugrabljene lahko izločim, ker sem jo že prebrala. Pa vseeno ni lahka odločitev. ? Izberem Ogrlica/ovratnica, preprosto zato, ker me trenutno bolj pritegne ‘zgodovina družine’ in ker se zadnje čase (ne prav načrtovano) v knjigah, ki mi prihajajo pod roke, odvija ravno ta tematika, vojne rane, antisemitizem, …
  Hvala za tako luštno priložnost. ?

  1. Rosana Vukojević says: Odgovori

   Zdravo,
   jaz bi brala Zgodbe iz Kolumbije. Zanimajo me, ker sem učiteljica španščine; v južnoameriški literaturi pa izveš marsikaj o njihovi realnosti, tudi če bereš imaginarno.
   Lep pozdrav
   Rosana

 2. Želom si prebrati Molitve za ugrabljene. Prvič sem nanjo naletela v Knjižnem klubu Literarne lekarne, pa je bila, žal, v lokalni knjižnici zanjo predolga čakalna vrsta.

 3. Molitve za ugrabljene, to imam v mislih že dalj časa, pa se nisem spomnila naslova.

  Mlajšega bralca pa zanima, kdaj bojo zanj knjige 🙂

 4. Zdravo 🙂
  Težka izbira, ampak če se že moram odločiti, bi imela Molitve za ugrabljene. V zadnjem času je na mojem bralnem seznamu več knjig o položaju žensk, tako da bi tale lepo pasala zraven 🙂
  Držim si pesti 🙂

 5. Pozdravljena!
  Izbrala bi knjigo Molitve za ugrabljene, saj je prav gotovo knjiga ki pritegne, malce drugačna za nas ženske, katere živimo v okolju tukaj, prav gotovo da misliti kakšen pa je položaj žensk drugot po svetu… skratka želela bi si jo imeti na svoji knjižni polici…
  Pa lep popoldan želim?

  1. Zdravo,
   Jaz bi izbrala Zgodbe iz Kolumbije, saj zelo rada spoznavam zgodbe iz krajev in kultur, ki so mi manj znane. Predvsem pa bi za spremembo rada brala več kratkih zgodb kot pa romanov, ki prevladujejo v moji knjižni zbirki.
   Nasploh pa je odločitev težka. Hvala za super priložnost.

   1. Molitve za ugrabljene se že prebrala, od ostalih dveh mi je bila pa bolj zanimiva Zgodbe iz Kolumbije, ker se mi fajn sliši opis, sploh kratke zgodbe so mi trenutno lažje za prebrat kot roman. ?

    1. Želim si prebrati Molitve za ugrabljene, ker me je od vseh treh najbolj pritegnila vsebina.

  2. Pozdravljeni.
   Želim si prebrati Molitve za ugrabljene, to pa preprosto zato ker me je pritegnila vsebina knjige.

 6. Izbrala bi Molitev za ugrabljene, ker me zanima položaj žensk v družbi in v različnih družbah po svetu. Zdi se mi, da s tem, ko odkrivaš položaj žensk v drugih družbah, pogosto tudi reevalviraš lasten položaj. Ne, ker ti bi bilo lažje, temveč, ker odkrivaš vedno nove dimenzije in tudi sebe morda pogledaš v drugem kontekstu.

 7. Tudi jaz bi izbrala Molitve za ugrabljene. Sem jo prebrala in potem poslušala še krasen intervju z avtorico na RTV SLO. Je knjiga, ki bi jo res želela imeti na domačih policah, saj je vredna večkratnega branja.

 8. Zdravo,
  izbrala bi Zgodbe iz Kolumbije, ker sem že prebrala več knjig iz zbirke in vedno na nek nov način orišejo svojo državo. Pa še ob vsej strokovni literaturi (khm, zaključek magisterija, khm začetek doktorskega študija 😉 ) in dveh malčkih so kratke zgodbe ravno prave za (mojo) večerno rutino. 🙂

 9. Zagotovo Zgodbe iz Kolumbije, ker me celotna serija antologij, ki jih izdaja Sodobnost, res navdušuje, ker lahko skoznje pokukamo v tuje (morda v literaturi redkeje reprezentirane) države. In ker obožujem Latinsko Ameriko 🙂

 10. Izbrala bi Zgodbe iz Kolumbije. Zakaj? Kot profesorica španščine sem zaljubljena v vse, kar je povezano s tem jezikom in kulturo. Zato.

 11. Pozdravljena,
  izbrala bi Molitve za ugrabljene, saj imam to knjigo na bralnem seznamu že od tvoje objave na blogu, poleg tega pa je Mehika država, ki me po eni strani zelo privlači, v meni vzbuja zanimanje, po drugi strani pa imam do nje rahle zadržke. Zadnji razlog pa je, da me tematika romana izredno zanima in menim, da bi mi roman lahko predstavil kaj novega o položaju žensk v Mehiki.

 12. Pofočkam se za Kolumbijske zgodbe, ker rad berem mikrozgodbe o ljudeh z vseh koncev sveta.

  1. Želim si prebrati Molitev za ugrabljene, ker sem jo pred časom že nameravala prebrati, pa sem potem malo pozabila nanjo. Super, da me je “žreb” spet spomnil na ta roman.

 13. Moram najprej reči, da mi je tako všeč odločitev, da nas usmeriš nazaj na blog. ? Tu sem te “spoznala”.
  Prebirala bi pa najraje kratke zgodbe Zgodbe iz Kolumbije, ker sem se te zvrsti vedno otepala, zadnje čase pa mi zelo odgovarja, saj je za kratko zgodbo čas tudi medtem, ko posedam na klopci otroškega igrišča.

 14. Zdravo,
  želim si prebrati Kolumbijske zgodbe, ker poleg G. G. Marqueza ne poznam nobenega drugega kolumbijskega avtorja. Kratke zgodbe so zakon!
  Lep pozdrav! ?

 15. Zdravo,

  izbrala bi Zgodbe iz Kolumbije, ker mi delujejo zelo pustolovsko zanimive in obzorje razširjajoče. Zanimati me začne brezčasnost in brezprostorskost, ki jo opisuješ. Hvala in uspešno delo še naprej!

 16. Prebrala bi knjigo Ogrlica/ovratnica, ker me močno privlačijo in zanimajo družinske usode, odnosi.

 17. Zdravo. Želela bi prebrati Zgodbe iz Kolumbine. Ker me je pritegnilo imaginarno, fiktivno… ki zelo hitro lahko postane realno. Vidim neko vzporednivo s trenutno situacijo sveta. Prav tako pa me opis knjige spominja na sebe, ki ves čas sanjam zgodbe, ki bi htro lahko postale resnične. Mogoče najdem v knjigi tudi kakšno svojo ?

  Pozdravček,
  Barbara Petek

 18. Molitve za ugrabljene. Nobene od treh knjig še ne poznam..pritegnila me je zgodba s platnice. Andreja

  1. Želim si prebrati knjigo Ogrlica/ovratnica, saj me zanima judovska tematika ter sem v pričakovanju, kako omenjena knjiga izpostavlja težavno judovsko življenje in problem antisemitizma.

 19. Andreja Potočnik says: Odgovori

  ‘Čer! Mene so z besedo “geografija” kupile Zgodbe iz Kolumbije. Te bi bile moj izbor. Maham, Andreja

 20. Tudi jaz bi izbrala Molitve za ugrabljene. Je ne poznam, ampak opis me je silno pritegnil in jo bom v vsakem primeru prebrala! 🙂

  1. Po prebranih opisih me najbolj pritegne knjiga Molitve za ugrabljene, ker rada berem zgodbe o zenskah in njihovem polozaju v druzbi.

 21. Rada bi prebrala Ogrlica/ovratnica, predvsem zato, ker me, zaradi svoje kompleksnosti, pritegnejo zgodbe povezane z usodo Judov v (post)komunističnem delu Evrope.

  1. Ana izžrebani ste. Poglejte e-pošto, prosim.

 22. Molitve za ugrabljene

 23. Molitev za ugrabljene… pravzaprav ne vem čisto zakaj…ker opisuje življenje žensk… ker imam o tistih krajih preveč romantično predstavo(nasmejani ljudje barve, glasba, narava)… ker me vleče v tiste kraje… ker … ker rada berem…
  LpAnja

 24. Prebrala bi/bom Ogrlico, ker me ta tematika zelo pritegne, v zadnjem času sem prebrala kar nekaj knjig na to temo. Molitve sem že in je odlična knjiga, tretje pa tudi ne poznam še.

 25. Rada bi prebrala molitve za ugrabljene, ker me zelo zanima kaksna je zgoda. Tudi sama sem mama in mora biti zelo tezko, ce ze vnaprej ves, da ti bodo otoka ugrabili. Me zanima, ce je kaksna molitev pomagala.

 26. Ker bi moj mož zagotovo rekel: “Torej si spet izbrala eno o vojni in antisemitimzu?” (noro, ta tema se me res drži), bom zanalašč izbrala Molitve za ugrabljene, ki se zdi takisto zanimiva.

 27. Živijo.

  Vesela bi bila katerekoli od teh treh, če pa že moram izbirati, bi se odločila za ogrlico. Antisemitizem me zadnje čase zelo zanima.

  Sabina

 28. Izbrala bi Zgodbe iz Kolumbije, ker sem prebrala kar nekaj knjig iz te zbirke in so bile vse prav odlične. Nekatere so del moje knjižne zbirke. In vse so bile tudi zelo lepo prevedene.
  Razlog za izbiro je tudi ta, da sem že prebrala Molitve za ugrabljene, ki je tudi odlična knjiga in mi jo je predlagala Alenka iz Literarne lekarne. Zato je bila izbira med dvema knjigama nekoliko lažja ☺️

 29. Najbolj bi se razveselila knjige Molitve za ugrabljene. Rada “potujem” v druge kulture in spoznavam zenske zgodbe. Pa tudi ze kar nekaj priporocil sem dobila za to knjigo.

 30. Prebrala bi Molitve za ugrabljene, ker si me ravnokar spomnila, da je še nisem! Mi je pa tema zelo zanimiva in mislim, da bi se moralo o tem več govoriti.

 31. Dober večer. Najprej pohvale za žreb in podarjanje knjig.
  Najbolj me je pritegnila vsebina knjige Ogrlica/ovratnica, ker daje slutiti, da so v njej zanimivi prepleti preteklosti in sedanjosti, zgodbe ljudi, ki so se znašli v napačnem trenutku na napačnem kraju, in usode žensk, ki zaradi svojih prednikov postanejo močne osebnosti.
  LP Nataša

 32. Zdravo,
  izbrala bi knjigo Ogrlica, saj me tema antisemitizma zelo zanima prav tako pa knjige še ne poznam, a me je ta kratek opis zelo pritegnil. 🙂

 33. Molitve za ugrabljene. Ker mi je všeč naslovnica. 😀 Pa, ker je še nisem.

 34. Izbrala bi Molitve za ugrabljene, saj imam to knjigo na svojem bralnem seznamu že od tvoje objave na blogu.

 35. Živjo!
  Vesela bi bila knjige Molitve za ugrabljene, saj se je nekoč (vrejetno po prebiranju Bukle) znašla na mojem “must read” seznamu.
  Lep pozdrav!

 36. Zdravo!
  Zgodbe iz Kolumbije – v tekočem študijskem letu sem na Filozofski fakulteti obiskovala predavanja iz Sodobne slovenske kratke proze in ugotovila, da so mi kratke zgodbe, še bolj pa sodobne kratke zgodbe zelo ljube. Poleg tega me mika tudi dejstvo, da zgodbe prihajajo iz Kolumbije – dežele, ki je ne poznam, pa bi se z njo z veseljem seznanila med branjem.

 37. Zdravo!
  Ne poznam nobene od teh treh knjig, pa tudi dvomim, da bi se kdaj znašle na mojem bralnem seznamu. Imam namreč navado, da knjige sodim/izbiram po platnicah in zgornje tri me sploh ne pritegnejo. Vem, krivično. Vendar sem hvaležna takim osebam, kot si ti, ki nam podrobneje predstavite knjige, njihove vsebine ali svoje doživljanje in dojemanje … In tako hočeš nočeš prideš v stik s knjigo, ki jo morda drugače ne bi niti vzel v roke. Res hvala za to! Čeprav je knjiga Molitve za ugrabljene knjiga, ki je na prvi pogled ne bi sama nikoli izbrala, je tista, ki si jo sedaj želim prebrati.

 38. Želela bi prebrati Molitve za ugrabljene, saj se mi zdi, da bi jo krasno lahko uporabila pri DKE v 8. razredu, kjer dam zadnji 2 leti učencem možnost, da pridobijo oceno na podlagi prebrane ene izmed knjig, katere vsebina je povezana z učnim načrtom. Ta bi bila nalašč za to.

 39. Pozdravljeni!
  Izbrala bi knjigo Molitev za ugrabljene, ker me zanima takšna tematika.
  Lp
  Anita

 40. Živjo!
  Ogrlica/ovratnica. Ker se dogajanje odvija na Slovaškem, ki mi je kot dežela zelo pri srcu.

 41. Knjiga Molitve za ugrabljene me s svojo žensko in hkrati družbeno aktualno problematiko najbolj kliče.

 42. Molitve za ugrabljene…. oris življenja, kjer lepota ni zaželjena… kako drugače, kot v “našem” svetu.
  Virineja

 43. Pozdravljeni.
  Odličen izbor, vse tri so vredne prebiranja. So že na mojem seznamu želja. Najprej bi izbrala Ogrlica/ovratnica, ker me zanima zgodovinska tematika in ker ne poznam slovaške književnosti.
  Lep pozdrav

 44. Kolumbija bo moja naslednja destinacija, takoj ko bo to možno. Govoriva o planu, ki sem ga imela z najboljšo prijateljico (že 11 let) za 2020, pa je življenje naredilo svoje. S knjigo ki bi bilo tvoje darilo in darilo Sodobnosti za obe, bi imeli vsaj virtualni sprehod po ulicah Kolumbije.

 45. Nobene izmed knjig ne poznam, vendar me je po prebranih opisih s platnic najbolj pritegnila knjiga Molitve za ugrabljene.

 46. Hvala za super igro, ob tem bomo spoznali precej novih knjig. Sama bi si izbrala Molitve za ugrabljene, ker me vedno presenetijo in pretresejo zgodbe o ženskah. Sliši se kot knjiga, ki je ne bom mogla odložiti.

 47. Vsekakor me je najbolj pritegnila knjiga Molitve za ugrabljene. Zanimiva tema otroci, položaj žensk…

  1. Tina, izžrebani ste. Prosim, poglejte e-pošto.

 48. Zagotovo Molitev za ugrabljene, ker je že predolgo na bralnem seznamu. ?

 49. Izberem knjigo Molitev za ugrabljene, saj si želim prebrati več knjig s tovrstno tematiko.

 50. Nobene še nisem prebrala, ampak mi je najprej v oko padla rumena barva, pa še naslov me je najbolj pritegnil – če že ne morem potovati fizično, bi me pa Zgodbe iz Kolumbije v mislih katapultirale čez Atlantski ocean …
  Hvala za priložnost zadeti knjigo in všeč mi je, da si nagradno igro prestavila na svoj blog. Ker je super in potrebuje več ogledov, pa da se ljudje spomnejo(/mo) nanj in da ne visimo samo na IG. 🙂

 51. Zdravo! Pritegnile so me Zgodbe iz Kolumbije. Zakaj? Moje najdaljše “letovanje” zadnjih let – do Fiese:). Na tleh, stolih, mizah, pod posteljo – same pesniške zbirke. Lepo bi bilo skočiti med platnice in oditi kam dlje, za malce več časa:) svojo strast do besed lahko počasi začnem prelivati tudi prek sedemnajstih zlogov haikujev:) Z vročo Kolumbijo pa bi poletje, ki je bilo kratko kot enovrstičnica, lahko zavlekla še v jesen. Topel pozdrav, Eva

 52. Najraje bi prebrala Zgodbe iz Kolumbije, ker rada berem zgodbe iz meni manj znanih okolij. Poleg tega so mi zadnje čase postale všeč kratke zgodbe, ki pa jih je manj na tržišču kot romanov.
  Sicer pa bi seveda prebrala kar vse, saj sem strastna bralka.

  1. Nataša, izžrebani ste. Poglejte svojo e-pošto.

 53. Želim si prebrati Molitve za ugrabljene, saj je položaj otrok in spolna enakopravnost tema, ki me zelo zanima in bi ji tudi v svetovnem merilu bilo potrebno posvečati več pozornosti, saj mariskje po svetu kar “pozabijo” na otrokove (in tudi človekove) pravice.

 54. Molitve za ugrabljene. Borba žensk za pravice in svobodo, ženske zmorejo vse, dobro vs zlo in še ženska pisateljica. Kaj boljšega..

 55. Ogrlica/ovratnica
  Ker rada berem o usodah drugih in se iz njih učim zase.

Dodaj odgovor