GDČ. ŽREB – 2. KROG

To je Gdč. žreb 2020 – 2. krog. Sodeluješ lahko v žrebu za štiri zelo lepe slikanice za najmlajše bralce.

NAGRAJENKE 1. KROGA: Nataša (Zgodbe iz Kolumbije), Ana (Ogrlica/ovratnica) in Tina (Molitve za ugrabljene).

Kako sodeluješ v žrebu Gdč. knjige?

V komentar pod to objavo na spletni strani Gdč. knjiga odgovori na vprašanje:

Katero od zgoraj prikazanih slikanic si želiš in komu jo boš prebral?

Odgovore sprejemam do sobote, 22. avgusta, do 15.00.


Da se boš lažje odločil za eno od štirih, ti o vsaki povem nekaj čisto malega:

 • BELI MUC IN MENIH; Jo Ellen Bogart (Zala, 2017, ilustracije Sydney Smith, prevedla Mateja Sužnik)

To je likovno in sporočilno izjemno bogata zgodba, zapisana po starodavni irski pesmi “Pangur Bán”. V njej se srečata menih in njegova delavnost ter samota in radovedni maček, željan družbe.

V spletni knjigarni založbe Zala je fino pobrskati tudi med znižanimi knjigami.

 • KUŽEK, KI GA NINO NI IMEL; Edward van de Vendel (KUD Sodobnost International, 2019, ilustracije Anton Van Hertbruggen, prevedla Stana Anželj)

Nino ima in nima psa. Nino pogreša očeta, Nina ne razumejo vsi. Nino je osamljen. Zgodba je pripovedovana v odsekanih povedih, ilustracije močnih naravnih tonov pa razburijo domišljijo in Ninov svet delajo brezmejen.

 • DARILO; Andreja Gregorič (Zala, 2017)

To je tiha slikanica – nima besedila, a tvori nešteto zgodb. Ne vem, kako imenovati deklico v ospredju, a mladi bralci bodo v hipu določili še več od imena. Kaj je zate darilo? Lahko je knjiga, lahko rogljiček, morda pa čas, ko lahko bereš drugemu.

O slikanici Darilo, izbranki Zalinega natečaja za slovensko avtorsko slikanico, sem na blogu že pisala. V njej vidiš tudi podrobnosti ilustracij.

 • BOŠTJAN IN KOŠEK; Marko Juhant (Čmrlj, 2019, ilustracije Darka White)

Otroci in pospravljanje? Hjoj, raje vse narediš namesto njega, a? Boštjan pa ima eno prav posebno igračo – zelo inteligentnega tovornjačka, ki ga en dva tri nauči poskrbeti za smeti, papirčke in razmetane igrače.


V žrebu je mogoče sodelovati do sobote, 22. avgusta, do 15.00. Takrat bo objavljen 3. krog žrebanja z novimi knjigami.

Recenzijske izvode slikanic so mi poklonile založba Zala, KUD Sodobnost International in Čmrlj.

KOMENTARJI

 1. Želim slikanico Boštjan in košek. Prebrala bi jo mojim otrokom v vrtcu.

 2. Želim si slikanico Boštjan in košek, prebirala pa jo bom sinu in upam, da ga bo slikanica tudi spodbudila k pospravljanju :). Zelo mi je všeč tudi naslovna ilustracija, me prav zanima, kakšne so še v knjigi. 🙂

  1. Mojemu gospodiču bi najraje prebrala Kužek, ki ga Nino ni imel.
   Deklica iz Darila je pa Mimi (vsaj tako piše zadaj na platnicah) ? in je ena njegovih najljubših slikanic. Pred spanjem hodi z njo okoli po mestu, si kupita rogljičke itd. ?

   1. Zelim si slikanico Boštjan in košek. Zelim jo prebirati sinu in upam, da bo svoje znanje predal naprej sestrici.

  2. Želim si knjigo Kužek, ki ga Nino ni imel, ki bi jo (pre)brala sinu.

   1. Tamara, izžrebani ste. Prosim, poglejte e-pošto.

  3. Moji deklici bi bili veseli knjigice beli muc in menih,sploh mlajsa ima rada slikanice, v katerih nastopajo mucke ?

 3. Želim si Belega muca in meniha, ki bi ga prebrala hčerki in sosedovemu mucu.

  1. Želim si knjigo Beli muc in menih zaradi povezave z zgodovino, saj sva oba z možem zgodovinarja. Brala bi jo sinu, ki obožuje vse mogoče knjige!

 4. Želela bi si knjigo Darilo. Prebrala bi jo otročku v mojem trebuhu in svojemu možu ker sta moje najboljše darilo ki mi ga je prineslo življenje. 🙂

 5. Zivjo imela bi knjigo Darilo, zgodbo bi pripovedovala skupaj s svojimi tremi knjižnjimi molji 🙂

  1. Beli muc in menih – prebrala bi jo svojemu najmlajšemu bratcu, ki je star štiri leta in zelo rad opazuje ter boža sosedove mačke (mi jih na žalost nimamo), zelo rad pa ima tudi, da mu kdo bere.

 6. Sodelujem za slikanico Darilo. Prebrala oz. bolje rečeno pripovedovali in “brali” bi si jo vsi v družini, še najbolj pa otroka (3,5 in 7 let). In še domišljija lahko dela na polno, sama vsebina o darilih (sprehod, rogljiček, skupen čas…) pa čudovita. A nismo navsezadnje vsi iskalci majhnih daril v posameznem dnevu? No, včasih je to reeeeees težko.

 7. Slikanice brez besedila niso za nas. Želela bi pa sodelovati za knjigo Boštjan in košek, ker jo že imam na bralnem seznamu.

  1. Želim si knjigo Boštjan in košek, ki bi jo prebirala skupaj s sinom.

  2. Pozdravljeni,

   mojemu fantku bi želela predstaviti slikanico Boštjan in košek. Sicer pospravlja svoje igračke, a tudi slikanice rad pregleduje.

   1. Želim si knjigo Darilo, ki bi jo prebirala svojemu 1,5 letnemu knjižnemu molju. Slikanice brez besedila se mi zdijo super izhodišče za razmišljanje izven okvirjev, uporabo domišljije, zgodbo lahko vsakič prebereš nekoliko drugače…

  3. Želim si in sodelujem za slikanico Darilo. Brala bi jo svojima 4 leta in 6 mesecev starima nadobudnežema. Nekaj mi pravi, da se v slikanici mogoče skriva darilo tudi za odrasle.

  4. Andreja, izžrebana si. Prosim, poglej e-pošto.

 8. Brala bi knjigo Kužek, ki ga Nino ni imel 🙂 Darilo in Meniha že imamo. Obe sta res lepi.

  1. Svojemu otroku bi najraje prebrala knjigo Boštjan in košek. 🙂

 9. Tudi jaz bi Ninovega kužka. Prebrala bi ga najprej otroku v sebi, potem pa podarila malemu soncu B. prijateljice A. Srčni pozdravi v sonca dan, Daša

 10. Sine navija za knjigo “Kužek, ki ga Nino ni imel”. Brala bi jo pa seveda njemu in njegovemu mlajšemu bratu. ?

 11. Darilo, za interaktivno branje s hčerko, ki ima nadvse bogato domišljijo ter 1000 zakajev in 1001 zato.

 12. Sodelujem za slikanico Darilo. Brala bi jo otrokom svoje skupine v vrtcu. Še bolje, zarati tihe vsebine bi jo lahko opazovali, ustvarjali svoje zgodbe, kerpili domišljijo, besedišče in komunikacijo.

  ???

  1. Sodelujem za slikanico Darilo, ki bi jo raziskovala s svojim 4-letnim bratcem. 🙂

 13. Zelo bi se razveselila knjige Darilo. “Prebrala” bi jo skupaj s svojim skoraj 3-letnim sinčkom, ki je ravno v fazi oblikovanja daljših povedi in noro rad opazuje podrobnosti tako v slikanicah kot tudi v svetu okoli sebe. 🙂

 14. Želela bi knjigo Beli muc in menih. Prebral bi jo moj 8-letnik, ki ima rad starodavne zgodbe, jaz bi jo prebrala 4-letniku, ki ima rad mucke, brala bi jo učencem in jo uporabila pri pouku zgodovine/slj.

  1. Brigita, juhu, ižrebanka si! Poglej e-pošto.

 15. Sem vprašala hčerko in izbrala je slikanico Darilo – tako, da naj bo kar tale in brale bi jo skupaj.

 16. Želim si knjigo Boštjan in košek, ki bi jo brala svojemu sinu, ki je končno vzljubil knjige. Morda pa tudi pospravljanje igrač potem lažje steče, hmm… 🙂

  1. Beli muc in menih mi je najbolj padla v oči. Ker pogrešam Irsko. ?. Brala bi jo hcerki in sinu.

 17. Jaz pa bi si želela knjigico Darilo za moja dva škrata ❤️ da prebudim njuno domišljijo in vidim kakšno zgodbico si bosta izmislila.

  1. Sodelujem za knjigo Boštjan in Košek. Bral bi jo 4-letnemu sinu, v upanju, da nama malenkost olajša ta starševski izziv. Hvala!

 18. Želim si slikanico Darilo. Sin bi jo prebiral meni.

 19. Darilo. Prebrala jo bom hčeri.

  1. Želim si knjigo Beli muc in menih. Prebrala bi jo sinu in hčerki.

  2. Z veseljem bi brala knjigo Darilo z mojima otrokoma. Ker je čas preživet z njima veliko darilo.

 20. Najraje bi Kužka, ki ga Nino ni imel, brala pa bi ga prvošolčku in njegovi radovedni sestrici ?

 21. Zelo bi me razveselila slikanica Darilo, ki bi jo brala moji mali.

  1. Zelo bi bila vesela knjigice Darilo za mojega 2-letnika.

 22. Sodelujem za slikanico Boštjan in košek.
  Brala bi jo svoji hčerkici da vidimo kako se pospravlja na malo poseben način.

 23. Želim si Boštjan in košek. Prebrala bi jo svojemu sinčku.

 24. Bostjan in kosek, ima tako simpaticno naslovnico. Brala bi jo sinku, ki je vrtcu zelo redoljuben, doma ima pa mamo ?.

 25. Navijam, da pot do mene najde Boštjanov super košek ali pa Darilo. Knjiga bo prisrčno vabljena v družbo nečaka (5 let) in nečakinje (3 leta), z Darilom pa bomo verjetno pred prazniki pobliskali tudi kateremu od sorodnikov. 🙂

 26. Vesela bi bila knjigice Darilo, ki bi jo brali z mojimi učenci iz tujine.

 27. Kužek, ki ga Nino ni imel, smo sicer že imeli izposojeno iz knjižnice, vendar bi jo z veseljem tudi posvojili. Naša štiriletnica je bila navdušena nad knjigo.

 28. Mojca Jereb Šifrar says: Odgovori

  Joj,kako naj se odločim.. Knjiga Darilo mi je zelo simpatična. Po eni strani imamo že vse,po drugi pa smo vedno tako veseli kakšne malenkosti,kot znak nečesa drugega-ljubezni, naklonjenosti.

 29. Želim si knjigo Boštjan in košek, ki mi bo prišla prav doma in v vrtcu.
  Lp,
  Anita

 30. Živjo,
  Želim si knjigo Boštjan in košek.
  Prebrala bi jo sinomova, Kerry Khmer so strained, je fed o za ima ja.

  Lp

 31. Želim si knjigo Boštjan in košek, prebrala pa bi no mojima fantoma.

  1. Mojemu 18m sinu bi želela ‘prebrat’ knjigico Darilo, saj se mi zdi nadvse kreativna in za vsako obdobje ponuja nove zgodbe:)

 32. Sodelujem za slikanico Boštjan in košek. Brala bi jo mojima sinovoma. Knjige so njima zelo všeč, pospravljanje pa malo manj. ?

 33. Najbolj si želim knjigice Darilo, pa bi kar dovolila moji triletnici, da mi jo ona prebere. 🙂 Zadnje čase me večkrat čez dan “da spat” in mi “prebere” kakšno pravljico ali zapoje izmišljeno uspavanko.

  1. Želim si knjigo Boštjan in košek. Prebrala bi jo sinu Jakobu, ki knjige naravnost obožuje. So edina stvar, ki ga takoj umiri in pripravi na počitek.

 34. Želim si knjigo Darilo, ki bi jo večkrat pogledala skupaj s hčerko. Zagotovo bi mi ob njenem pregledovanju pripovedovala zanimivo zgodbo 🙂

 35. Boštjan in košek, ker bi nam vsem puncam prišek prav ?

 36. Slikanico Darilo – ker tudi, če so “tihe”, imajo veliko za povedati. Za moja dva – starejšega natančnega opazovalca in izpraševalca ter mlajšo viharno bralko. 😉

 37. Joj jaz bi pa Darilo, za moje tri otročke, tako mlade, da je branje besedil včasih kar zahtevno opravilo, ob taki slikanici bi pa lahko vsi sodelovati ?

 38. Boštjan in Košek bi bila super za mojega večnega ‘ne-pospravljalca’ ?
  Bi ga pa verjetno bilo zanimivo poslušati tudi pri ‘branju’ Darila ?

 39. Imela bi slikanico Darilo, ker je odlična knjiga za krepitev domišljije. “Brala” bi jo skupaj z mojo hčerkico in nečakoma.

  1. Najraje bi imeli knjigico Boštjan in Košek, prebirala pa bi jo 4-letnemu sinku, ki obozujeee knjige.

 40. Zivjo. Najbolj me je pritegnila knjiga Bostjan in Kosek. Imam 3 nadobudneze, ki bi jo z veseljem poslusali, predvsem fanta, ki sta trenutno v tovornjak-fazi. Ce bi od tega se kaj koristnega pretopili v nas vsakdan, bi bilo pa sploh krasno. Vsec mi je tematika, zelo lepa je ilustracija na naslovnici in cenim avtorja. Dovolj razlogov, da slikanica mika tudi mene. 🙂

 41. Vesela bi bila tihe slikanice Darilo. Prebirala bi jo hčerki Tini. 🙂

 42. Zagotovo Kuzek, ki ga Nino ni imel, saj so kuzki pri nas trenutno zelo aktualna tema.

 43. Andreja Potočnik says: Odgovori

  Prebrala bi Juhantovo, sinku za lahko noč.

 44. boštjan in košek bi brala sinu in hčerki.

 45. Zelim si knjigo Darilo, podarila bi jo sinu za rojstni dan, ki ga ima jutri.

 46. Oh, Darilo je izvrstna knjiga za nas. Moji mladi dekleti obožujeta knjige brez besedil. V njih se čisto izgubita. Ko bi jo dokončno dodelale bi jo podarile sosedom, ki imajo 10 otrok 🙂

 47. Razveselila bi se knjige Darilo. Prebrale, prelistale in ustvarjale zgodbe bi jo skupaj s hčerkama in nečakinjo.

 48. BELI MUC IN MENIH, za mojo Zarjo, požiralko dobrih zgodb in maminih izmišljotin. Deklico, ki v sredo dopolni 6 let in prvič prestopa prag šole. ?

 49. Kuzek, ki ga Nino ni imel bi razveselil mene in mojo 4 letno hčerko. Pri branju bi z nekaj posnemanja psov sodelovala tudi 1,5 letnica.

 50. Želela bi knjigo Beli muc in menih. Prebrala bi jo sinku in naši muci.

 51. Boštjan in Košek, (pre)brala bi jo mojima dvema malčkoma, da bi vadili in vadili pospravljanje in ga osvojili. Držim pesti za nas ??.

 52. V izziv bi nam bila knjiga Darilo, ker cele knjige brez besedila še nikoli nismo imeli. (priznam, da sama nisem stopila iz cone udobja, pač je lažje prebrati knjigo kot voditi interpretacijo. :)) Fanta (5 in 7) znata sedaj že dobro tvoriti lepe povedi in imata kar bogat besedni zaklad, zato izgovorov za tovrstne knjige ni več. 🙂

  1. Katja, juhu, ižrebana si. Prosim, poglej e-pošto.

 53. Super bi bilo imet knjigo Boštjan in košek. Prebrala bi jo sinku in hčerki za spodbudo pri pospravljanju? no, včasih jo potrebujemo vsi?

 54. Bostjan in kosek. Drzim pesti kot nora 🙂 Namenjena mojima otrokoma.

 55. Bostjan in kosek. Pritegnila me je ilustracija. Prebrala bi jo sinu staremu 3 leta, ki obožuje knjige.

 56. Sodelujem za knjigo Darilo, ker je ob obilju igrac izziv otroke nauciti za kaj vse s(m)o lahko hvalezni.

 57. Imela bi knjigo Beli muc in menih. Prebrala bo jo sestrični.

 58. Boštjan on košek ?. Prebrala bi jo otrokom v vrtcu ?

 59. Darilo. Doma imamo petletnico z bujno domisljijo. Tale bi hila naravnost zanjo?

 60. Boštjan in košek. Prebrala bi jo hčerki in sinu.

 61. Joj, vse se slišijo tako fajn! Ampak če že moram izbratu eno, bom izbrala Boštjan in košek. Brala bi jo mojim tamaučkom v šoli. 🙂

 62. Svojemu enoletniku bi prebrala BOŠTJAN IN KOŠEK, ker nikoli ni prezgodaj, da se naučimo pospravljati.

 63. Vesela bi bila Belega muca in meniha, prebrala bi jo sinu. 🙂

Dodaj odgovor