13-NADSTROPNA HIŠICA NA DREVESU

Če bi imela 13-nadstropno hišico na drevesu, bi jo opremila vse kako drugače kot Andy in Terry. Bila bi polna zaves in okrasnih blazin, v vsakem drugem nadstropju bi bila počivalnica z razgledom, vanjo bi naselila pomočnike za kuho, obrezovanje krošnje in brisanje tal, med vejami bi živeli pisani in ne preveč glasni ptiči ter veverice … Khm, to je samo moja sanjarija hišice na drevesu, ki je nikoli ne bo. Andy in Terry jo izrišeta veliko manj romantično. Kaj vse ušpičita v knjigi za mlade osnovošolce, 13-nadstropna hišica na drevesu?

Začne se s težavo. No, z dejstvom: Andyja, specialista za zapisovanje razburljivih zgodb, in Terryja, mojstra odštekanega risanja, pokliče človek z imenom Veliki nos – morda je urednik ali založnik. Fanta po letu dni od dogovora spomni, da že jutri na mizi pričakuje njuno knjigo. Da, knjigo! Dečka pa, verjetno tudi zato, ker prebivata v tako skrivnostni in dinamični 13-nadstropni hišici na drevesu, v skicirki in zvezku nimata nič objave vrednega. Bosta sploh lahko uresničila zahtevo Velikega nosu?

Andy, organizirani in vestni priganjač k delu, sicer pisatelj, takoj zaviha rokave. Pripravljen si je izmisliti zgodbo, a vsakič, ko sede k mizi, ga njegov prijatelj Terry zmoti. No, Terry je pač takšne sorte risar, ki mu pozornost bega od leve k desni. Sicer se tudi on boji Velikega nosu, toda njegovo glavo se da zlahka premotiti.


BEREM SINKU: Moj 7-letni sobralec je poslušal prva 4 poglavja knjige. Ob tem so ga najbolj zanimale podrobnosti na v celoti izrisani hišici (ali ni osupljiva?). Zelo se je nasmejal jezi Velikega nosu. Branja zaenkrat še nisva nadaljevala, saj tamali z manj zanimanja sledi dinamiki številnih zapletov v zgodbi, zato sklepam, da je zanj za 13-nadstropno hišico na drevesu še prezgodaj. Verjamem, da je lahko ta knjiga primerno branje za mlade bralce v 1. in 2. triadi osnovne šole. Besedilo je preprosto in prepleteno s številnimi zabavnimi in črno-belimi stripovskimi ilustracijami. Marsikomu lahko prinese pozitivno izkušnjo samostojnega branja.


V knjigo 13-nadstropna hišica na drevesu poleg avtorjev vstopata še poštar Bill in soseda Jill. Ustvarjanje knjige motijo ribe, vrste mačje opice (ne nasedi, jaz sem!), Terry v nebo odpošlje prvo mačko s primesmi kanarčka, drevo in hišico napade gorila, te se fanta znebita s prej omenjeno mačko s primesmi kanarčka …

In, če se ti zdi, da ti zgodba, kakor jo obnavljam, sploh ne gre v račun, te razumem. 13-nadstropno hišico na drevesu preberi sam in se tako prepričaj o vse sorte vragolijah. Smeha ti ne bo zmanjkalo! Že samo zaradi spodnje ilustracije mi je mogoče verjeti, a?


13-nadstropno hišico na drevesu lahko naročiš v spletni knjigarni založbe Miš. Poštnina je brezplačna.


Ne manjka niti naivne ljubezni. Terry se namreč zaljubi v kvazi morsko deklico (ne nasedi, jaz sem!). Fanta, sicer dobra prijatelja, se nekajkrat pošteno spreta, sicer pa oba vesta, da bo za to, da bi se izognila kazni Velikega nosu – zapustiti bi morala hišico in delati v opičnjaku – treba resno poprijeti za delo in napisati … knjigo!

In kaj iz hišice se je najbolj zapisalo v moj spomin? Fanta imata prosojen plavalni bazen, bazen z morskimi psi, napravo za penice, fontano z limonado (!), sobo za igro, skrivni laboratorij in še in še čudes. Pa saj je razumljivo, da se v takem okolju le stežka pripraviš na ustvarjalni postopek, kakršna sta pisanje in risanje čisto prave knjige.

Največji hec je, da vse to nastaja pred nami, bralci. Tako od blizu spoznamo ustvarjalni postopek ter številne motilce, ki ga prekinjajo. Nasmejimo se Terryjevemu bezljanju in Andyjevi resnosti, na koncu pa si skupaj z njima oddahnemo. Saj je vendar jasno, da mnogi, preden se lotimo resnega dela, pa naj bo to pisanje knjige, risanje portreta, šivanje puloverja ali ustvarjanje blog objave, živimo kot Terry. Bluzimo, hengamo, lenarimo, odtavamo, zapravljamo čas z bedarijami, skrolamo po telefonu, odpiramo hladilnik in čakamo na ta slavni ustvarjalni navdih ali kakšno drugo brco v rit, da delo zares začnemo in končamo.


PEDAGOŠKI NAMIG: Knjiga je sestavljena iz 13 poglavij. Z otroki v osnovni šoli lahko pri različnih šolskih predmetih – na primer pri slovenščini ali likovnem pouku – skupaj preberete vsaj eno poglavje iz knjige. Ravno ta košček lahko koga od učencev navduši za branje knjige v celoti. Pogovarjate se o tem, kako nastane knjiga – kakšno vlogo imajo pri tem pisatelj, ilustrator, oblikovalec, lektor, urednik, založnik, prodajalec, knjižni bloger (!). Morda spregovorite tudi o problemu osredotočenosti na delo. Učence povabite k poustvarjanju prizorov iz knjige, načrtujejo naj svojo 13-nadstropno hišico na drevesu, pozorni naj bodo na mešanje besedila z ilustracijami. Besedni in nebesedni jezik sta v tem delu zelo spretno prepletena in ustvarjata specifični humor!


Slovenski prevod knjige je pripravila Veronika Rot Gabrovec. V njem izstopajo nove domiselne besede, kot so: mačkanarček (malo mačka, malo kanarček), morskopošasten in sluziti (glagol, gibanje sluzi).

GDČ. ŽREB: Nekomu od spremljevalcev Gdč. knjige bom podarila izvod 13-nadstropne hišice na drevesu. Do nedelje, 4. oktobra, v komentar pod to objavo zapiši odgovor na vprašanje: KAJ BI BILO V TVOJI HIŠICI NA DREVESU?

Komur bo po branju te knjige žal, da je zgodbe že konec, so pri založbi Miš pripravili pravo presenečenje. Obetata se namreč še dva prevoda iz serije o hišici na drevesu. Ta v novih knjigah ne bo samo 13-nadstropna (jasno je, da je 13  zares malo, kajne?), temveč bo segla tudi do 26. in 39. nadstropnja (dodatna zanimivost: tik pred izidom je že 10. knjiga v seriji, 130-storey treehouse). Andy Griffiths in Terry Denton, oba iz Avstralije, sta očitno ljubitelja števil, deljivih s tri. Mi pa postajamo navdušenci nad njuno razvejano domišljijo in si je želimo še več!


Andy Griffiths: 13-NADSTROPNA HIŠICA NA DREVESU (Miš, 2020, 239 str., ilustriral Terry Denton, prevedla Veronika Rot Gabrovec)

Predstavitev knjige na spletni strani in družbenih omrežjih Gdč. knjige je podprla založba Miš.

KOMENTARJI

 1. V moji hišici na drevesu bi bila zagotovo (ne tako majhna) knjiznica ? ?

 2. Veliko mehkih blazin, gramofon s ploscami, cudezna polica vedno dobrega ctiva in ja, penice verjetno tudi?

 3. Knjige, vroča čokolada, volnena deka in viseča mreža ?

 4. Tople odejice, omarica s knjigami, čajnik in škatla s čaji, še ena škatla, ampak ta je za piškote, za piko na i pa še kakšna crkljiva muca (ki bi ji bilo v hiški super in ne bi imela nobene potrebe po tem, da spleza dol z drevesa 🙂

 5. Vroča čokolada, topla odeja in velikanski kup knjig, ki bi jih prebirala mojima otrokoma.

 6. V moji hisici bi bila knjiznica, naslonjac, mizica s cajnikom in svetilko pa velika izbira cajev, roze in moj kuza.

 7. Uuu, knjižnica samih finih knjig, udoben kotiček za branje, kavomat in, če bi imela to srečo, da bi bila moja hiša 13-nadstropna, vsaj v enem nadstropju celo leto božične okraske, božično glasbo in cheesy božične filme na velikem platnu. ?

  1. V moji bi bila pa še ena, manjša hiška, za mačka Leva.

 8. Moja hišica na drevesu bi imela teleskop za iskanje srečne zvezde, daljnogledno steno za opazovanje lisic in starinski gugalnik za pobege v domišljijo.

 9. Moja hišica bi predstavljala želje vsakega geeka. 🙂

 10. Moja hišica bi imela najboljši kavomat, en kup dobrih knjig pa en kino, ki predvaja same moje najljubše serije 🙂

 11. V moji hišici bi bil (najmanj) en udoben fotelj, velika omara za knjige, gusarka skrinja za fotoalbume, v nekem drugem prostoru/nadstropju pa prava igralnica, taka z visečo gugalnico, šotorom z lučkami, vodno posteljo, bazenom z žogicami, številnimi blazinami,…

  1. Uf, definitivno en ekstra udoben naslonjač, mehko odejo, v katero se zaviješ v hladu, omamen čaj, z vonjem po cimetu… In tišino za meditiranje.

   1. fotelji za vseh nas 5….z masažno funkcijo, drevo s čokoladicami, velika okna s pogledom navzdol in navzgor, teleskop za mahanje zvezdam, aparat za kokice, knjige, kuhinjo z dvema pečicama, ….uffff pa gora lego kock pa tobogan pa ….. mamin joga kotiček, rože vzpenjalke, pa …..kitaro in klavir…. to je že skoraj graščina na drevesu☺️

 12. Udoben naslanjač in velikooo polic s knjigami. Pa mizico za čajnik in piškote ?

 13. Moja hišica bi imela veliko zofo z mehlimi blazinami, veliko polic s knjigami in lesenimi igračami, pa bazen in veliko teraso za sončno uživanje 🙂

  1. Lego kocke, knjige, bogato založena kuhinja, bazen, tobogan(i), osebe ki skrbijo za čistočo, gugalnice. Vrt. Mini kino.

 14. Mehka postelja, različne vrste čajev in piškotov, rožice in knjige <3

 15. Moja hišica na drevesu bi bila nežno pinki barve. Na oknih bi bile bele čipkaste zavese. To bi bil moj čaroben kraj – samo zame. Mehke odeje, blazine in pikasta skodelica z dišečo kavo, ki stoji na lepo zloženem kupu knjig. S stropa visi lesena gugalnica na kateri se zagugam v svet sanj in domišljije.

  1. Nasadila bi palme in borovce, posula hišico z mivko, imela bazen z morsko vodo. Med palme bi obesila visečo mrežo in lenarila.?

 16. Skrivni prehod v čudežno deželo!

 17. Knjige, mehke blazine, topla odeja in velik zapah z notranje strani?

 18. Viseča mreža in knjige.

 19. Moja hišica na drevesu bi imela predvsem lestve na vrvi, ki bi jih lahko poljubno privzdignila in tako onemogočila prost dostop 🙂 Ah, sanjarije, ta’ Mala pleza bolje od veveric in Mali ima glas na super decibelih, da imaš ves čas občutek, da ti stoji za hrbtom (tudi če bi bil skrit v krošnji)… Tudi dvižne lestve me ne bi rešile 🙂 Realno: na moji hišici na drevesu bi bila dva knjig željna pamžka, kaj mehkega za pod rit in skladovnica knjig in tisti znani: “Mami, BEEEEEEEEEEEEEEEEERI!” (p.s. življenje bi bilo preprostejše, če bi imeli televizijo v dnevni sobi, ne v kleti zavrati 🙂

 20. V moji hišici na drevesu bi bila čokoladnica, sončna soba za počitek in branje, sobe za razvedrilo in igranje ter seveda prijetno in sproščeno vzdušje. 😉

 21. Knjige, čaj, sadje, udoben fotelj, blazine, puzzle. ?

 22. Naprava za piškotke, fontana s kavo, najmehkejšejša blazina na svetu in mizica s 3 knjigami, dovolj za izbiro in ravno prav, da ne bi ostale neprebrane.

 23. V moji hišici na drevesu bi bil slikarski atelje, mehka blazina za počitek in branje ter skodelica čaja. Joj, sanjsko. Si kar predstavljam.

 24. Visečo mrežo, vrv za spuščanje iz vrhnjega nadstropja, knjižnico in kotičke za branje. Se veselim knjige in naslednjih, predvidevam, da bo navdušenje tudi pri nas doma! Lp!

 25. Hejla, v moji hišici na drevesu bi bilo dovolj prostora za vso družino in naše prijatelje. Eno nadstropje bi zagotovo bilo glasbena soba, v nekem drugem nadstropju bi bila počivalnica z vsem mehkim udobjem, ki si ga lahko zamislim, nekje bi bila vinska klet, zagotovo bi imeli knjižnico in v večini nadstropij bi bile namontirane knjigobežnice. Osrednji prostor oz. osrednje nadstropje bi imelo kuhinjo z jedilnico za večje družbe, od kamor se pride v igralnico in kino sobo. No, bolje da kar tukaj neham, da me ne zanese previsoko med krošnje 😉
  Pa lep dan, Tamara

 26. Trenutno samo ena blazina, pa kava

 27. “Kafeavtomat”, ki bi vsakič kar sam pripravil točno tako kavico, kot bi si jo v tistem trenutku zaželela. Karamelni latte machiatto z brownie posipom, prosim!

 28. Miha 7,5 let: V moji hišici na drevesu bi bila postelja, kuhinja, hladilnik, cel kup igrač, hrana, povšter, kovter, posteljnina in moje ninice. Pa lego kocke. Ful lego kock. Majhnih in velikih. V drugem nadstropju pa bi bila lovska opazovalnica. Aja pa sef bi imel tudi. Poln denarja. ?

 29. Eva skoraj 4 leta: v moji hišici bi bilo pa vse kar ima Miha. Edino ninice bi imela svoje. Pa barbike namesto malih lego kock. Velike lego kocke bi pa imela. ??

 30. Moja drevesna hisica bi imela veliko knjiznico s knjigami, razporejenimi po barvah, udoben kavc za branje, mizico s skodelico ravno prav toplega caja, pianino za ambientalno glasbeno spremljavo in prostor za ustvarjanje s kockami. V najvisjem delu pa kad, polno mehurckov za sproscanje pod zvezdami.

 31. V moji hisici na drevesu bi bilo veliko pisanih in mehkih blazin ter kak udoben lezalnik ali fotelj. Dovolj dobre kave, fina muzika in zaloga napetih knjig.

 32. V hiški bi imela kotiček za branje, blazine za spanje in zalogo čokolade?

 33. Cel kup mehkih odejic. Vodna postelja. Odprti ogenj za peko hrenovk na palicah. Pomicna streha – podnevi za senco, ponoči za opazovanje zvezd. Hm, pa se omare polne haribo bonbonov 😉

 34. Pomična streha, oz (še boljše) balkonček, udoben fotelj, dekca, en zvonček, da pocingljam, ko mi zmanjka prigrizkov in čokolade. A knjige so samoumevne ali jih moram omeniti? ? Aja, pa pips. ?

 35. Oh,imela bi tako hisico. Notri pa bi imela viseco mrezo in tobogan,ravno prav za 13 nadstropij. ?

 36. Moja hišica bi imela nujno kavomat,radio, vse tiste knjige, ki čakajo ter seveda nek prostor za klepete s prijatelji. Aja, pa kak prostor za spanec, kjer bi imela res mir. ?

 37. Moja hišica bi bila opremljena z udobnim naslanjacem, blazino na tleh in viseco mrezo v zraku. Zraven bi pa imela le mizico, na katero bi lahko odlozila flasko polno s cajem in knjigo, ki bi jo tisti dan brala. Stene hisice bi okrasila z risbami mojih ucencev in otrok. V hisici bi si vzela cas zase, za umiritev in sproscanje.

 38. V moji hišici na drevesu bi bil v najvišjem nadstropju panj s čebelami, v hišici pa bi imela rastlinjak, v katerem bi bilo vse mogoče sadno drevje, po tleh hišice pa bi rastla trava, da bi lahko ves čas hodila bosa

 39. To je bila vedno nasa druzinska zelja imeti hisko na drevesu, prostor kamor pobegnen, kjer se podruzis…sigurno poln udobnih kotickov za sedet, po sinu sodec pa sigurno tudi koticek za eksperimente. Je pa knjiga sigurno na seznamu za Bozicka ?

 40. Moja hiša na drevesu bi bila predvsem zelo visoko, imela bi lestev, ki bi se jo dalo umakniti ko si enkrat gor. Imela bi kavč, mizico za ustvarjanje (risanje), kotiček za pripravo kave. Predvsem bi pa bila pomembna okolica, z veliko sadja (maline, borovnice, ribez), kakšno jablano, hruško, slivo, marelico… mmm!

 41. V moji hišici na drevesu bi bil kuhalnik za kuhati čaj in kavo. Gramofon za poslušanke plošč. Vreča za sedenje in deka. Lučke. Knjige. Pobarvanka za odrasle. In vino ?

 42. V moji hišici bi bilo veliko okno, s pogledom v naravo, na drevesa, ob oknu bi bila velika skrinja, dovolj velika za tri osebe, na njej pa udobne in lepe blazine ter prostor kamor bi lahko položila veliko skodelico kave. Ob skrinji bi pa bila odprta omara s samimi lepimi, zanimivimi knjigami za odrasle in otroke. Za vso kuhanje in pospravljanje bi bilo poskrbljeno s strani nekoga drugega?. V tej hišici bi bilo časa za branje na pretek?.

 43. Tina STROPNIK GALUF says: Odgovori

  Knjigice in knjige, kava za zjutraj, naaajmwhkejsa postelja za ceeelo druzino, radio; hm, pošteno po edano bi to bil mobi, posušala pa bi podkaste in s te višine mahala pticam na poti na jug, pa posebna miza za risanje…v takšni hiški pa bi morda res nastala kaka knjigica. Hm. Mammmljiva ideja tole s hišico na drevesu ❤️?????

 44. V hišici na drevesu bi bil moj najljubši počivalnik, topla deka, knjige in dovolj kave. 😉

  1. Sabina, izžrebala sem vas. Prosim, poglejte e-pošto.

   1. Nina, hvala. Res je luštna knjiga. Mislim, da se bova z mojo vnukinjo ta vikend zelo zabavali ob branju. 🙂

 45. V moji hišici bi bil udoben naslonjač in mizica polna knjig ter prekrasen razgled skozi okno.

 46. Lizike! Na vsakem nadstropju vsaj ena!

 47. Kava, čaj, piškoti, odeja, knjiga, udoben naslonjač, dobra knjiga in dobra druzba bi bili obvezna oprema v moji hišici na drevesu.

 48. V mansardi s stekleno streho bi imela razpeto mrežo… Oh, zvezdnato nebo, noči z neurji, ko bi strele švigale po nebu, bela odeja, sveže zapadlega snega, menjavanje letnih časov skozi listje…

 49. V moji hišici na drevesu bi bilo prav vse enako, kot je sedaj, le trinajst nadstropij višje :).
  Moji sosedje ne bi bili več ljudje, pač pa bi mi zjutraj na vrata potrkala veverica in mi prinesla lešnik za zajtrk, sonce bi mi podajalo svoje žarke in me osvetljevalo, prve snežinke bi pristajale na mojem nosu in pobelile mojo hišico in šele, če bi bilo zareeees veliko takih, ki ne bi oplazile moje hišice, bi jih dobili tudi vi na tleh :).

Dodaj odgovor