9: HRBET BO OK

V 9. epizodi podkasta Gospodična knjiga ti predstavim svojo kronično bolečino hrbta, diagnozo, poimenovano protruzije v torakalnem delu hrbtenice (zgornja polovica hrbta), jezo in potrtost, ki se vzpostavita zaradi tega, ter v Hrbet bo ok odgovorim še na to in ono. Izvoli poslušati na dnu objave ali v aplikaciji za podkaste na telefonu.

  • Kako me je hrbet bolel kot najstnico, kako kot študentko, kako me zdaj?
  • Zakaj sem dvakrat kupila pas za izboljšanje telesne drže?
  • Kaj blaži mojo bolečino hrbta?
  • Zakaj sem zasovražila delo pred računalnikom?
  • Katere psihološke probleme sproža kronična bolečina hrbta?
  • Lahko bolečino odžene le ena sprememba (mimogrede, odgovor je: ne)?

Zame koristne vaje in položaje za bolečo hrbtenico shranjujem v Highlightse #hrbetbook na Instagramu (@gospodicna_knjiga).


Ob tem so mi v zadnjem času vsaka na svoj način pomagale tri knjige:


Kronično bolečino hrbta lažje razumem in sprejemam zaradi odličnega podkasta:


Masažni valj in masažna kroglica, ki mi pomagata pri sproščanju napetosti hrbta, sem kupila v Dechatlonu.

Zelo sem zadovoljna z vadbo in obravnavo v studiu Peti element.


Če se v podkastu prepoznaš tudi ti, prosim, deli z mano še svojo izkušnjo soočanja s kronično bolečino hrbta. Ne potrebujem tistih tipičnih nasvetov o eni in edini vadbi, ki pomaga, ali pripomočku, ki vse čez noč obrne na bolje, ker v to ne verjamem (več). Vem, da je za zdravje hrbtenice v takšnih okoliščinah treba spremeniti več stvari in v njih dosledno vztrajati. Predvsem pa sprejeti obdobja hujše bolečine in ceniti dneve ali dele dneva, ko bolečine sploh ni.

Gospodična knjiga
Gospodična knjiga
9: HRBET BO OK
Loading
/

KOMENTARJI

  1. Hvala za prispevek, sem vmes začela kar telovadit. Resnično pomaga preventiva, ki jo svetuješ. Jaz sem od jeze, da me že v dvajsetih boli križ, ko se zvečer uležem v posteljo (ko bi se človek naj sprostil) in še nekaj ekstemnih akutnih bolečin, ko te “vseka v hrbet” jn ješ najhujše tablete, da preživiš, popenila in se vpisala na jogo. Po enem letu vadbe se mi je stanje izboljšalo. Ker sem fanatik, sem seveda včasih pri zasukih v hrbtenici pretiravala in je je še dvakrat opozorilno “vsekalo”, dokler nisem dojela, da moraš poslušati svoje telo. Sicer je bilo pa zame odkritje stoletja, kaj je ravna drža. Vedno sem tiščala ramena nazaj, da ne bi bila tako puklasta. Je pa finta čisto drugje. Vsaj jaz tako čutim, nisem pa strokovnjak. Da se poravnaš z glavo in vratom navzgor, med tem, ko so ramena lahko sproščena. V moji glavi gre za čisto drugo “tehnologijo” postavitve telesa. Zbudi se ogromno mišic, za katere ti postane jasno, da do sedaj niso kaj dosti sodelovale. 🙂

Dodaj odgovor