AAA! V TEBI JE OKOSTNJAK!

Odrasli otrokom: “Ne rok v usta! Pridi, da ti postrižem nohte! Poglej, kako imaš črno za njimi! Kolikokrat sem že rekla, da umij roke?” Oort in Bučka, plinasti oblaček in sluz, pa rok nimata in nihče jima zaradi njih ne more sitnariti. A ko se znajdeta pred razpadlo vesoljsko ladjo, brez tega dela telesa ne gre. Zdaj potrebujeta tvojo pomoč. Zavihaj rokave! O novi slikanici Aaa! V tebi je okostnjak! izvoli izvedeti še več! Ne pozabi pogledati na dno objave, kjer te čaka majhno presenečenje.

Idan Ben-Barak in Julian Frost, nagrajena avstralska avtorja, sta najmlajše slovenske bralce že prepričala s slikanico Ne liži te knjige. V njej so otroci raziskali turbolenten vsakdan bakterij, v Aaa! V tebi je okostnjak! pa v isti humorni maniri spoznajo roko.

Roka, samoumevna, kot se marsikomu zdi, v tej slikanici pomeni veliko. Največ Oortu in Bučki, ki rok sprva nimata. Oort je roza oblaček dima, Bučka pa njegova zelena in sluzasta kolegica. Ko po nesreči iztirita s svoje začrtane poti v vesolju in s pokvarjeno ladjo pristaneta na Zemlji, ne vesta, kako se lotiti dela. Mudi se jima na Krištofovo zabavo, a brez prevoza pač ne bo šlo.

Oort in Bučka se iz godlje rešita s komunikativnostjo. Zdi se, kot da hitro opazita, da nastopata v knjigi, zato že kmalu izkoristita tebe, mladi bralec. Ti imaš roke in ti jima lahko pomahaš, potisneš motor k ladji, ga dvigneš, znaš miže otipati predmete pod svojo roko in počiš odlično petko. Ti si upanje za zelenko in rozka!

To interaktivno slikanico je izdala založba Miš. Naročiš jo lahko v spletni knjigarni založbe.

Fascinirana oblaček in sluz postaneta pozorna in vsemogočna preiskovalca tvoje roke. Najprej pod tvojo kožo odkrijeta kosti, nato mišice in na koncu še živce. Kako sta začudena! Tako zelo, da si Bučka roke omisli tudi sama (če bi le bilo tako lahko, a?). Ko je vesoljska ladja popravljena, se lahko bitjeci odpeljeta naprej in že sta na Krištofovem rojstnem dnevu. Kaj neki mu podariti? Z rokami lahko damo največ!

“Brez kosti si kot žele.”


BEREM SINKU: Ko sem svojemu 7-letnemu sobralcu povedala, da je Aaa! V tebi je okostnjak! delo avtorjev, ki sta izdala Ne liže te knjige – pozornejšim očem bo to jasno že po stilu ilustracije na naslovnici -, se je hitro navdušil za branje. Veselje se je med listanjem knjige le še stopnjevalo. Deček obožuje igroknjige. Všeč mu je vzpostavljanje neprisiljenega, hitrega in zabavnega stika z liki v slikanici in rad sodeluje. Branje take knjige dojame predvsem kot smešno aktivnost, manj pa ga zanimajo zadnje strani, na katerih je poljudna razlaga zgradbe in delovanja roke (ta del si oglej v Instagram storyju Gdč. knjige).


Spremljevalcem Gospodične knjige sem predstavila tudi prvo slikanico ustvarjalnega tandema Ben-Barak-Frost, NE LIŽI TE KNJIGE. Prepričala je že mnoge slovenske bralce. Prejela je priznanje zlata hruška.

Slikanica Aaa! V tebi je okostnjak! je odlično čtivo za branje otrokom različne starosti, saj lahko branje sproti prilagajamo mlajšim in starejšim poslušalcem. Prvi bodo z veseljem opazovali motivno in barvno minimalistične ilustracije, malo starejši bralci pa bodo s knjigo aktivno sodelovali. Zaradi nazornih prikazov kosti, mišic in živcev rok si bodo ta del telesa lažje predstavljali. Ob živcih bo morda iz otroških ust priletel tudi kakšen ogročen: “Fuuuuuj.” A tako pač je – pod kožo smo vsi krvavi, kajne?


[GDČ. ŽREB] Nekomu od bralcev Gospodične knjige bom poklonila slikanico Aaa! V tebi je okostnjak!. V žrebu lahko sodeluješ tako, da v komentarju pod to objavo na blogu odgovoriš na vprašanje: Kaj pa ti najraje počneš s svojimi rokami? Odgovore bom zbirala do nedelje, 20. septembra.


Idan Ben-Barak: AAA! V TEBI JE OKOSTNJAK! (Miš, 2020, 32 str., ilustriral Julian Frost, prevedla Tina Bilban)

Predstavitev slikanice na Gdč. knjigi je podprla založba Miš.

KOMENTARJI

 1. Mami najraje s svojimi rokami crta svoja dva soncka ali koplje po vrtu 🙂 sinko z njimi rad sestavlja lego kocke,ce ni lahko pa bi najraje kot veliki upravljal vse mogoce kmetijske stroje 🙂

  1. Najraje z rokami pobožam moja otroka. Rada se tudi držim za roke, s partnerjem in otrokoma.

   1. Najraje cartam moja dva fanta in zlato psicko. Zraven pa polistam se kako dobro knjigo?

   2. Najraje pritiskam na sprožilec fotoaparata. ?

    1. Najraje objemam

     1. S svojim rokami najraje pišem. O knjigah, o literaturi nasploh. Poezijo. Recepte. Sezname kar tako. Načrte. Rada pobožam. Rada se držim za roke. In nabiram kostanj, gobe, borovnice, češnje in pridelke z vrta.

     2. Poleg objemov, najraje listam knjige ❤️

    2. Grem s prsti čez lase mojih punc. Večino časa težje, ker so lasje 3-letnice nonstop zavozljani, lasje 7-letnice pa v takšnih in drugačnih “trdnih” čopih in kitah, ki se jim ne smem približat ? ampak ja, sveže oprani in dišeči otroški lasje.

    3. Najraje z njimi drsim po vodni gladini. ?

   3. Najraje se objemam in bozam svoje kuzke❤️

   4. Najraje z njimi drsim po vodni gladini. ?

 2. S svojimi rokami najraje bozam sincka in obdelujem vrt❤️

 3. Z rokami najraje pobožam svoje otroke in moža, delim objeme in pripravim kaj sladkega ?
  Že prva knjiga nas je navdušila, tako da bomo tudi te zeloooo veseli ?

 4. Hmmm… trenutno jih ob pomanjkanju energije najraje držim stran od kakršnega koli dela, kot krt. 🙂 Sicer pa moje roke najrajši ustvarjajo, kar morajo in kar želijo.

  1. Moje roke najraje objemajo mojega velikega in malega fanta ? in ustvarjajo ?

 5. Najraje šivam.

 6. S svojimi rokami najraje listam knjige, drsim čez papir. ?

 7. Stalno si po laseh šarim ?

 8. Zanimivo vprasanje in odlicna nagrada?
  Z rokami rada pobozam in objamem bliznje, listam knjige in ustvarjam v kuhinji.

 9. Z rokami najraje božam hčerki.

 10. Tudi jaz bom neinovativno pocukrana…najraje v eni roki nosim 6-mesecnico in z drugo drzim 4-letnika❤️

 11. Z rokami naraje drsim po morski gladini. Čisto nežno, da čutis kako se dotikata zrak in voda❤️

 12. S svojimi rokami najraje mesim kruh, da se speče ravno tak, ki razveseli celotno družino.

  1. Objemam in bozam svoja otroka. Pa pišem tudi rada. ?

 13. Listam po knjigah in objemam enega majhnega in enega ne več tako majhnega sončka ??

 14. Božam svoje tri škrate in mesim kruh 😉

 15. Drzim fotoaparat in lovim trenutke. ?

 16. V duhu trenutnih razmer – največkrat jih razkužujem in umivam.

 17. Najraje z rokami primem za kakšne svinčnike, barvice, krede, čopiče, flumastre,… in rišem, pišem, čečkam. Sicer po prejetem “statusu mame” žal to manjkrat kakor poprej, a vendar takrat ko pa mi le uspe, neskončno uživam.

 18. Roke so res super in čisto preveč samoumevne… Neprecenljivo je, da lahko z njimi zvečer pred spanjem pobožam svoja otroka in ju pocrkljam med branjem knjig, da ju lahko pokrijem in zjutraj z nežnim dotikom zbudim. Pa na moža ne smem pozabit 🙂

  1. S svojimi rokami rada mesim testo – občutek po kvasu dišečega testa med rokami je pomirjujoč in hkrati navdihujoč. Seveda pa najraje z njimi objamem in pobožam svojo hčerkico ?

 19. Najraje v eni roki držim svoji deklici, v drugi pa knjigo, ki jima jo berem.

 20. Najraje mesim kruh.

 21. Z rokami najraje žgečkam 🙂

 22. Najraje z rokami crkljam svoje tri fante ❤️

  1. Karmen, izžrebala sem vas in prosim vas, da mi svoje podatke pošljete po e-pošti. Čestitam!

 23. Najraje z rokami drzim slikanico, ki jo s svojimi rokami lista eden mojih otrok 😉

 24. Oliver 5 let : z rokami se najraje igram.

 25. Najraje žgečkam svojega sinčka in poslušam njegov smehec. ?

 26. Sem za odgovor vprasala kar hcerko. S svojimi rokami najraje je cokolado. Vidim, da jabolko ne pade dalec od drevesa ?

 27. S svojimi rokami najraje stisnem svoje fante. Poleg njih pa moje roke tudi najraje stiskajo zaspane otroke, ko stopijo skozi vrata v igralnico vrtca. 🙂

 28. Jaz pa najraje likam! ? In to čisto zares! ?

 29. Z rokani rada kuham in pletem hčerkici kitke.?

 30. Z rokami najraje mesim, prepogibam, oblikujem pirin kruh in ustvarjam v kuhinji. Najraje pripravljam zajtrk, včasih veselo mešam in pečem najljubšo domačo granolo, ☺️ včasih z rokami zagrabim domače sadje, ga pretipam, povonjam in nadaljujem s pripravo zajtrka.

 31. Z njimi najraje objemam otroka in jih zakopljem v zemljo na vrtu?

 32. Joj, toooliko stvari rada pocnem z njimi. Ce se moram odlociti za eno pa, najraje z njimi plavam?

 33. Najraje z njimi objemam moza in sina ali bozam svoj trebuscek, ki pridno raste.

 34. Najraje za roko držim partnerja, ali ustvarjam z majhnimi škratki v vrtcu 🙂

 35. Katarina Strajnar says: Odgovori

  S prsti grem skozi lase svojih otrok in partnerja. Pa pse in mačko počoham za ušesom.

 36. Danes je tak dan, ko z njimi najraje klofam po tipkovnici računalnika 🙂

 37. Najraje božam svoje otroke ❤️

 38. Najraje listam knjige, objemam svoje otroke. ?

 39. Juhu! Jaz pa svoje roke najraje uporabljam za stvari, dejanja …, ki so polne ljubezni. Pa naj bodo to objemi, priprava hrane za najdrazje, listanje knjig, dopisovanje ali pa skrb zame.

 40. Božam, objemam svoji deklici in moža?.

 41. Včasih so moje roke tako polne, da si rečem “Ah, ko bi imela več rok.” ? Ampak roke mamic so zlate in tudi dve sta popolnoma dovolj ❤️

Dodaj odgovor