BESEDNE IGRE ZA CELO DRUŽINO

Ni treba, da za besedne igre čakamo najmlajšega družinskega člana, da se nauči pisati. Marsikatero zelo preprosto besedno igro brez svinčnika smo se igrali že mi, danes odrasli.

Pobrskajmo po spominu, ustvarimo razne variacije iger in daljši družinski sprehodi, ko se otrok vleče kot megla, bodo postali zabavni, sproščeno bo večerno kramljanje v postelji, hitreje bo minila vožnja z avtom … Smejali se boste zastonj in brez pripomočkov za igro. Napnimo misli in se igrajmo! Mi se zelo radi!

Naše ideje so:

 • ASOCIACIJE

Igro poznamo vsi. Zanimivo je opazovati, kdaj otrok razume koncept asociacije. Jaz svojemu 7-letniku pomagam z navodilom: “Na kaj pomisliš, ko slišiš ŽABA?” Nemudoma se mu utrne asociacija, in če se igra v paru, nima težav. Če pa se igramo vsi trije, težko sledi, na kateri pojem naj se navezuje – in potem pogosto išče asociacijo na obe predhodnji, ne pa samo na zadnjo.

Ob igri asociacij zlahka ugotovimo, kako otrok razmišlja, prepoznamo njegova čustva glede določenih pojmov, zaznamo njegove občutke …

 • UGANI ŽIVAL/PREDMET/KRAJ/IME … NA ŽNJBL!

Tudi tale nam je znana, kajne? Mojemu sinu je zelo všeč, če prvo črko besed določiva tako, da eden v mislih ponavlja abecedo, drugi reče STOP in tista črka velja. Najraje iščeva živali. Iskanje predmeta na določeno črko večkrat zoožam na določen prostor (npr. stanovanje, park, travnik, avtomobil …), da je težje, zabavno je iskati dekliška/fantovska imena, priimke, znamke avtomobilov, imena krajev itd.

To igro se lahko z otrokom igramo že zelo zgodaj. Kot pri vseh podobnih otrok krepi svoj besedni zaklad.


Če si prej Gdč. knjigi najlažje sledil na Facebooku in Instagramu, zdaj pa veš, da tam profilov nimam več, potem te vabim, da se naročiš na Gdč. e-pošto, s katero te obvestim o novih objavah na blogu in dodam še kaj, kar me zanima in je vredno pokomentirati.


 • MISLICE OZ. UGANI KAJ/KDO

S tamalim sva to igro poimenovala Mislice. Najprej si določiva področje. V zadnjem času  so to večinoma krajevna imena in računalniška igrica Minecraft. Nato si eden zamisli besedo, povezano s tem področjem, drugi pa mu postavlja vprašanja, na katera je mogoče odgovoriti le z DA ali NE. Sprva sin ni imel veliko idej, kakšna vprašanja postavljati, sčasoma pa me je začel posnemati. Pri tej igri se nama pogosto zgodi, da eden že v prvo ugane pojem drugega, in temu praviva branje misli. Še pogosteje pa se, vsaj pri Minecraftu, zgodi, da jaz nimam pojma in se miroljubno predam. Tamali me tolaži: “Mami, saj ti je šlo dobro, ne skrbi, res je bil težek primer.”

Takšne igre so tudi odlična priložnost za pridobivanje socialnih veščin, razvijanje netekmovalnosti in empatije.

 • ALI VERJAMEŠ, DA …

To igro sem si izmislila pred kratkim. Nisem si mislila, da bo vsem tako všeč. Kako se igramo? Eden od družinskih članov zastavi trditev o drugem, začenši z: “Ali verjameš, da …” Zelo priporočam igro vseh družinskih članov, ker je bolj zanimivo in dinamično. Mi se igramo tako, da eden pove tri trditve o drugem, potem pa preuredimo vrstni red. In tako nabiramo točke. Izjemno me je presenetilo dvoje: kaj je o meni trdil partner (marsikaj je pozabljeno, marsikaj iz mladosti, preteklosti … občasno se je moral zelo potruditi, da je sploh kaj trdil, prav tako jaz, haha) in kaj sin. Presenečena sem, kako me vidi. “Ali verjameš, da mami srednje boli hrbtenica.” ali pa “Ali verjameš, da mami zelo rada sili druge na sprehode.” Oboje drži.

Igro bomo čez čas razširili še na druga področja in postavljali trditve o živalih, družbi, znanosti, geografiji ipd.


Če so se ti naše štiri zamisli za besedne igre brez svinčnika zdele pripravne, mi to lahko sporočiš v komentarju pod objavo. Odkar nisem več dejavna na Facebooku in Instagramu, me skrbi, kdo bo Gdč. knjigo sploh še bral, s komentarji tu spodaj pa potem dobim prav lep občutek, da komu moj trud za zapisano še koristi.

Če imaš tudi ti kakšno idejo za podobno preprosto besedno igro, jo podeli z nami. Verjamem, da na Gdč. knjigi marsikdo prebira tudi komentarje. Krasno je, da ti niso prav nikoli škodljivi! Za spoštljivo komunikacijo se trudimo še naprej.

KOMENTARJI

 1. Nina, hvala za ideje, jih bomo preizkusili.

  1. Marjana, krasno, če pridejo prav. Meni so všeč predvsem zato, ker ko se jih enkrat začneš igrati, se jih potem večkrat spontano spomniš kje na poti, med dolgčasom, kakšno stisko otroka ali pa – pri meni pogosteje -, ko se ti z otrokom res ne ljubi iti kakšne zahtevne in daljše igre. Vseeno pa si tako naklonita pozornost in sprostitev.

 2. Ugani igrice so super. Prav pridejo tudi med voznjo…

 3. Še vedno beremo in spremljamo Gdč. knjigo in hvala za vse nove ideje. Hčerka je sedaj v obdobju, ko začne “slišati” črke in bomo še danes poskusili katero od tvojih idej.

  1. Super ideje! 🙂
   Tudi mi smo se včasih igrali to igro, ko naštevaš besede, ki se začnejo z zadnjim glasom predhodne besede. Igrali smo se tudi ‘Gremo na morje, kaj bomo nesli s sabo’. Naštevati si moral stvari, ki so se začele na isti glas kot tvoje ime, drugače nisi smel iti zraven (:

 4. Ali verjameš da, se mi zdi super ideja 🙂 Mi se igramo Kaladont v avtu, s tem, da včasih gremo na predzadnjo črko, zadnji zlog je zaenkrat še težaven. Smo se šli na zadnjo, pa smo našli predvsem besede, ki se končajo na A.

 5. Zdravo, jaz se s starejšo hčerjo (5 let) včasih igram “pravljice” To gre tako, da ena pove tri besede (recimo: elektrika, ribe in mavrica) druga pa mora povedati pravljico, ki vsebuje te tri besede. Zelo zabavno in fino popestri kak sprehod 🙂

 6. Odlične ideje. Hvala Nina. Res pridejo prav. Mi se gremo velikokrat to igro, ki jo je omenila Teja in nisem vedela, da se tako imenuje. Namreč, da poveš prvo besedo. Potem pa naslednji nadaljuje z zadnjo črko prejšnje besede, kot prvo črko nove besede. Izredno zanimivo in treba je napet možgančke.
  Odkar te ni več na družbenih omrežij te spremljam na blogu z največjim veseljem. Vse lepo vam želim še naprej.

 7. Super ideje, hvalaa ?

  1. S 5-letnikom se igrava prepoznavanje prvega in zadnjega glasu. Hvala za ideje, bodo prišle prav ko smo na sprehodu ali v avtu.

 8. Ko sem brala zapis, sem se takoj spomnila na preprosto igro – začneš z neko besedo, npr. drevo, drugi pa more iz zadnjih dveh črk sestaviti novo besedo, npr. vodnjak. In taaako naprej. 😀

 9. Hahaha. Zame sin trdi isto – da ga vedno silim na sprehod. So pa vse zgoraj naštete igre super popestritev na kakem daljšem sprehodu 😉 Hvala.

 10. Super zanimivi predlogi! Jih bomo žačeli preizkušati že danes.

Dodaj odgovor