NAJINO POČITNIŠKO BRANJE

Dragi vsi, 15. dan poletnih počitnic teče. Mene obdaja sproščenost in na tako počutje vpliva tudi branje s 7-letnikom. Kaj vse sva prebrala v teh dneh in zakaj je posamezen naslov res fajn?


S sinom sva ponovno prebrala:

  • Mišek Julijan, Joe Todd-Stanton – o samotnem mišku, čudovito izrisanih rovih te in one živalice, grožnji lisice, ki se zatakne v okno, in prijateljstvu, ki se rodi ob nepričakovanih trenutkih
  • Veveriček posebne sorte, Svetlana Makarovič – meni najlepša pravljica te slovenske pisateljice, o veveričku, ki ne skače kot tipičen predstavnik svoje sorte, pa je vseeno veverica z velikim V
  • Mala pošast Mici, Majda Koren – svoj čas največji knjižni hit naše hiše, zabavne kratke zgodbe o plišasti roza pošasti, ki veliko govori, rada dela neumnosti in se nekje vmes izgubi v mestu, misleča, da je puding pudnik in trgovina tarogina

Pika Nogavička se vkrcava na ladjo še čaka na naju, zaenkrat sva namreč prebrala le prvih nekaj poglavij. Zgodbe so daljše in z manj ilustracijami, Pikin humor je specifičen, prevod že nekoliko arhaičen in vse skupaj naju potem res malo ustavi, a branje bova v naslednjih dneh gotovo končala. Pika in njen (ne)odnos do šole, zlatniki, ki lahko kupijo tone bonbonov, Pikini pikri odgovori odraslim … Čudoviti svet (ne)mogočega!

Odlična nevsiljiva vaja za samostojno branje je strip Smrkci. Sina zaenkrat pri branju le opazujem – sam bere naslove, z večjo in krepko pisavo izpostavljene krajše dele besedila -, ker si dejanske vaje branja še ne želi, najino branje pa naj ostane poligon druženja in spontanega učenja. Za resnično samostojno branje je še veliko časa in tu res ne pritiskam.

Slikanico Čista resnica sem brala zelo nezbrano, zato ne vem, ali je vsebina zares tako nejasna, kot se mi je zazdelo – moj sobralec se strinja, da je vsebina zmedena. Vran Dokolenko na počitnice k tetki pujsi pretihotapi malenkost preveč prijateljev in ob tem raziskuje meje med lažjo in izmišljotino.

Moja pustolovska iskalnica je ena od naših knjig v sili. Rešuje dolgčas, sitnobo in druga stanja. S sinom si ob njej postavljavala uganke – poišči zeleno torbo, najdi jelena … Trudiva se za težje izzive, ki pa jih ob tej preprostejši iskalnici ni tako lahko zastaviti.

Zame posebna bralna izkušnja, daleč najmanj zanimiva, a sinu pomembna, pa je branje knjige Minecraft. Razdeljena je na več poglavij, v nekaterih so prikazane možne igre, tipi bojevnikov … Preberem čisto vse, občasno kot robot, in si mislim: “Otrok, če tebe tako zanima, potem pa naj bo …”


Kaj v tej dneh berem jaz?

Oglej si še Poletno branje Gdč. knjige 2021. Prisluhni kateremu od še neslišanih podkastov.

Dodaj odgovor