VSEGA TEGA NOČEM VEDETI

Pripovedovalka v drobnem prvem delu avtobiografske trilogije Vsega tega nočem vedeti se v nekem trenutku svoje odraslosti rahlo zatakne in to je dovolj, da se odločno distancira od prej znanega časa in prostora. Kaj želi izvedeti in pred čim beži?

Odpotuje in v pogovoru z drugim (sicer prepričana, da bi moralo biti nasprotno – živeti v samoti) obuja svoje otroštvo, prepleteno z nasiljem, pogrešanim očetom, diskriminacijo vs. priviligiranostjo in težo vsega, kar je prinesla mladost, nerazumevanje (so)žensk in družbeno pogojen bodi ženska. Postopoma ugotovi, da lahko zadiha z besedo – s pisanjem, ki pomeni svobodo –, in rodi se Deborah Levy, katere pripovedovanje o družbeni klimi, ki onesnaži še tako trden individuum, je živo ter intimno. Gotovo bom prebrala še kaj njenega. Si ti?

Pisateljica je izdala drugi del, The Cost of Living: A Working Autobiography (2018), letos preveden v slovenščino kot Cena življenja, in tretji del trilogije, Real Estate (2021), v kateri se ukvarja s svojim življenjem in položajem ženske v družbi in vsakdanu. V slovenščino je preveden še njen roman Mož, ki je videl vse.


Deborah Levy: VSEGA TEGA NOČEM VEDETI (Mladinska knjiga, 2021, 136 str., prevedla Ana Ugrinović)

Dodaj odgovor