VEGETARIJANKA

Pa je imela I. prav – Vegetarijanka, nežno zapisana, tematsko izvirna, po svoje bizarna, vlekla je k ležanju in branju. Naj popelje še tebe. Po poti rastlinja, dreves, bolezni in meje med življenjem ter smrtjo.

To je roman Han Kang, Južnokorejke, katere dela, po besedah prevajalke Urše Zabukovec v spremni besedi, v slovenščino ni bilo mogoče pretopiti neposredno iz korejščine, ker (je to res?) bojda sploh nimamo nikogar, ki bi to obvladal. Ob že tako nenavadni zgodbi je torej posebej nenavadna tudi njena pot v slovenski jezik. Lepo, da se je zgodila! S tem smo namreč pridobili intimno pripoved o mnogih rečeh, vrednih branja in premišljevanja.

Recimo: mene pri branju večkrat prepričajo razne perspektive pripovedovalcev. V Vegetarijanki so to trije: sprva mož, ki mu ne gre zaupati (in tako enostransko je deloval že po prvih straneh), nato najbolj dinamičen del z umetnikom, ki riše in snema cvetje, na koncu pa še najbolj resignirana, zame najboljša od odločevalcev – zapuščena žena, osamljena sestra, prestrašena mati. Vse skupaj se pravzaprav sploh ne vrti okrog njih – so le okolica glavne literarne osebe, ki jo je najtežje opisati, Yeonghye. Če se mi je ta najprej zdela kot idealno bitje – nič je ne gane, odvrže modrc, energije ne trati za vljudnost in podružabljanje, možu skuha in ajde, čao, miško -, jo vegetarijanstvo (madonca, vedno črkujem to besedo – kje so e-ji, kje a-ji?), omenjeno v naslovu besedila (naj te ne zavede – to ni roman o vege receptih in okrog mesa se vrti vse, pa hkrati nič), popelje še v shizofrenijo (no, lahko bi razpravljali o kuri in jajcu) in ideala je konec. To bo težek, obremenjen svet mlade ženske.

Je zgodba o izginjanju in družini, ki obremenjeno opazuje ta proces pri bližnjem. Yeonghye že v otroštvu pokaže, da ima več skupnega kot z mestom in ljudmi visoko v gorah. Niti nož na družinskem srečanju ne stori tistega, kar si želi, ne pomaga niti stoja na glavi, da bi iz glave pognala korenine, da bi se noge razširile v bogato, zeleno krošnjo …

Vegetarijanko beri povsem metaforično, čeprav je slog izjemno konkreten. Nato pa pomisli še: ali Yeonghye ne zasluži miru? Ga dobi? V mojih očeh ji je poklonjen in dala ji ga je sestra.


Han Kang: VEGETARIJANKA (Mladinska knjiga, 2020, 188 str., prevedla Urša Zabukovec)

P. S. Roman me spominja na Beckombergo. Odo moji družini Sarah Stridsberg in Agni Boruta Kraševca.

KOMENTARJI

  1. Kako lep opis, recenzija knjige kot se reče in da me ravno prav zanima kaj se dogaja v knjigi.A

    1. Andreja, pohvala pa vedno pride prav. Hvala!

Dodaj odgovor